Автор
Woman.bg

Въпроси и отговори, свързани с пчелните продукти

Пчелните продукти са с доказани лечебни свойства и се използват както като хранителни добавки, така и като профилактични средства против редица заболявания.

Ето и най-често срещаните въпроси, както и техните отговори:


Колко вида пчелен мед има?

Пчелният мед главно се дели на нектарен и манов. Нектарните медове от своя страна се делят на полифлорни (билкови) и монофлорни (преобладават полените на едно растение). Едни от най-интересните и рядко срещани видове са тези от кориандър, очеболец, касис, малина и глог. Интересното е, че всяка една билка има своите специфични полезни свойства, както например медът от глог е еликсир за сърцето, а пък този от очеболец влияе превъзходно на зрението и очите.

Как може да се познае фалшивия мед?

Кристализирането/захаросването на меда НЕ Е признак за това, че медът на 100% е натурален и чист. Доказва единствено, че в него няма добавена фруктоза/глюкоза и че не е прегрят, но не доказва наличието на антибиотици, пестициди и други много вредни вещества. Единственият начин, за да бъде човек сигурен в качествата на меда, е като направи лабораторен тест, който предоставя редица показатели като поленово наличие, водно съдържание, захари, ХМФ и т.н.

Какво е пчелното млечице?

Неслучайно латинското име на този продукт е “Royal Jelly” – храна на боговете. С пчелно млечице се храни най-важната пчела в кошера, а именно кралицата майка. Интересен факт е, че продължителността на живота ú е между 6 и 10 години, докато тази на останалите пчели е около един месец. По подобен начин действа и на хората – това е един великолепен начин за повишаване на имунната ни защита и за подпомагане на духа и тялото ни.

Какво е пчелен прашец?

Това са малки зрънца с овална форма, които пчелите събират, кацайки на растенията. Полезните му свойства и действия го правят един от най-търсените и купувани продукти на запад. Богат на протеини и аминокиселини, той предпазва от появата на ред болести и неразположения като анемия, заболяване на простатата, хронична умора и отпадналост, целулит и други.


Какво е пчелен клей/прополис?

Най-хубавата асоциация, която можем да направим за да разберем „Що е то прополис?“ е като го сравним с пчелен антибиотик. Фактите са такива – с този продукт пчелното семейство се лекува, дезинфекцира своите килийки и се предпазва от заразявания и болести. По същия начин действа и на нас, хората – приемайки го може да забравим за появата на настинка и може да сме сигурни, че децата ни ще бъдат предпазени от грипни епидемии.