Вагината се състои от мускули, които трябва да се развиват, тъй като функциите на всеки орган, който „води пасивен живот”, са обречени на атрофия.

Ето защо днес в програмите на треньорите по аеробика и шейпинг са включени и упражнения за интимните мускули.

Според инструктурите по вумбилдинг, жените, които се занимават с този нов вид фитнес, се ръководят от желанието си да вдъхновят сексуалните си отношения, да станат суперлюбовници на своя единствен любим и да се научат самите те да изпитват цялата гама от еротични преживявания.

Някои ще кажат, че в йогата има подобна техника, а освен това популярните упражнения на Кегел също са насочени към укрепването на влагалищните мускули. Това е така, но тези тренировки засягат само 1/3 от вагината.

Методиката на вумбилдинга позволява само за няколко седмици да се разбудят „пасивните” мускули. Тук не става дума за възможността за постигане на оргазъм (това се разбира от само себе си), а за нюанси като способността за управляване на преживяванията – при това не само на собствените.

Прилагането на такива „трикове” (например тласъци на шийката на матката и вълнообразно свиване на мускулните пръстени на вагината) заставя мъжете да ускорят или забавят еякулацията, а също така да постигнат оргазъм, без да правят видимо движение (т.нар. техника на безфрикционен полов акт).



Няколко примерни упражнения:

1. Легнете по гръб, стъпалата са на ширината на раменете, краката са свити в коленете. Ритмично повдигайте и отпускайте таза в продължение на 2-3 минути. Повторете 5 пъти.
2. Изходното положение на тялото е същото. Вдигнете таза, напрегнете мускулите на бедрата и седалищните части. Задръжте това положение за 1-2 минути, като се стараете да не отпускате мускулите. След 30 секунди почивка повторете още 4-5 пъти.

3. Отново изходното положение е същото, но стъпалата са събрани. Повторете упражнение 2.