Една част от екипа на Woman.bg е лудо влюбена (о,да!) в семената чиа. След близо едногодишна употреба на малките, симпатични семенца забелязахме коренна промяна в нивото на енергия в тялото, състоянието на кожата, косата, ноктите и здравето въобще.

Със сигурност не чувате за първи път за тази супeр храна и вероятно завидно голяма част от вас вече са изпробвали вълшебния ефект на семената от чиа.

Но за всички онези, които не знаят защо прехвалваме чиа, сме подготвили кратко описание на качествата й.

Чиа е от семейството на градинския чай, който е по-известен като супербилка в Европа и Азия. В древността е била толкова ценена, че е използвана като разменна монета.



Уникално качество на чиа семената е голямото съдържание на мазнини – тя е най-богатият растителен източник на мастни киселини омега-3. Ненаситените мастни киселини са незаменими мазнини, които са нужни на тялото да разтваря и усвоява мастно-разтворимите витамини A, D, E и K. Чиа семената са богати на ненаситена мастна киселина - линолеиновата, която тялото не може да синтезира само.

Накратко за чиа:

- има 5 пъти повече калций от млякото;
- има 3 пъти повече желязо от спанака;
- има 2 пъти повече калий от бананите;
- има 2 пъти повече протеин от другите зърна;
- има 2 пъти повече антиоксиданти от боровинките.

Чиа семената са пълни с калций, протеини, фибри, важни минерали, фосфор, манган, антиоксиданти и др.

Тези мънички семенца енергизират и дава повече сила.

Чиа семената съдържат бор – минерал, който спомага за придвижването на калция към костите и според някои проучвания подобрява умствената работоспособност.

Можете да консумират чиа като я добавяте към сутрешното мюсли или овесени ядки, кисело мляко, салати или друг тип храна по ваш избор.



Препоръчителен дневен прием: 1 чаена лъжица на ден.

Супермоделът Миранда Кер всяка сутрин, час преди закуска, си приготвя бързо смути от оризово мляко (кокосова вода или друго мляко), чиа, мака, какао, годжи бери и агаве нектар (или мед). Всичко това се разбърква в блендер и се изпива. Закуската й са овесени ядки или две бъркани яйца върху тънки филийки пълнозърнест хляб.

Очаквайте рецепти за мъфини с чиа и сладко от ягоди с чиа.