Идеята за разпространение на термална пролетна вода в масовата козметична индустрия възниква преди малко по-малко от четвърт век, но световната си слава този вид дегримьор и почистващ продукт печели едва преди няколко години.

Най-голямото предимство мицеларната вода е свойството ѝ да почиства лицето до съвършенство.

Специфичното ѝ действие се дължи на отличителния компонент във формулата му – мицелител Един мицел представлява специална миниатюрна сфера, която се намира във водна среда.

Четете още: Почистване на грим с алое вера

При контакт с кожата тези частици имат способността да се отварят и да улавят както всички замърсявания и следи от грим върху епидермиса, така и излишния себум по повърхността му. След това те отново се затварят и кожата остава идеално почистена, освежена и омекотена. Благодарение на тази уникална система мицеларият разтвор е едно от най-добрите средства за отстраняване дори на водоустойчив грим.

Мицеларната вода не съдържа алкохол и други агресивни компоненти и ограничава риска от евентуални алергични реакции до минимум.

Запазва баланса в хидро-липидния слой на кожата и оказва успокояващо, хидратиращо и тонизиращо действие.

Различните мицеларни води са обогатени със специфични съставки, които ги правят подходящи за различните видове кожа. В някои води има екстракт от зелен чай и цинк, които осигуряват матиращ и противовъзпалителен ефект за мазната кожа. Други мицеларни разтвори са обогатени с алантоин и са чудесен избор за силно чувствителната и за детската кожа, а тези с различни растителни екстракти и масла имат подхранващо и омекотяващо действие.

Кога да използваме мицеларна вода? Винаги!

- При раздразнение на кожата, както и зачервявания на лицето . След козметични процедури, пилинг маски, скрабове;

- За премахване на грима в областта на околоочния контур и то без излишен натиск върху деликатната зона;

- При слънчево изгаряне, както и при ухапвания от насекоми;

- След бръснене или епилация;

- След спорт, дълги разходки, след натоварен ден, след баня... Списъкът е безкраен.

Четете още: Грим за „събуждане“

Начин на употреба:

Когато почиствате лицето си с мицеларна вода е добре да използвате два памучни тампона, напоени с нея. Първият бързо и ефективно ще отстрани всички замърсявания и излишния себум от епидермиса, а вторият ще остави фин бариерен слой от водни молекули и естери на мастните киселини по повърхността му.

Оставете кожата да попие няколко минути. Излишъците от водата е препоръчително да се премахнат (попият) с чиста салфетка за да не се получи твърде стягащ ефект от естественото изсъхване. Може и да не попивате остатъците, а директно върху тях да нанесете хидратиращ крем.