Сексът е вечна неизчерпана тема и за него се носят стотици слухове, които трябва да се проверят.

Консултирахме се с акушер-гинеколози и сексолози, за да дадем отговор на най-интимните въпроси.

Вредни ли са презервативите за микрофлората на влагалището?

При постоянна употреба презервативите наистина могат да потиснат развитието на микрофлората на влагалището, най-вече ако са със специфични компоненти в лубриканта като ароматични и вкусови добавки. Например презервативите със спермициден лубрикант от една страна предлагат допълнителна защита срещу инфекции в непредвидени ситуации (спукване на презерватива), но при това активното им вещество съдържа същите компоненти като кремовете и капсулите за вътревлагалищна контрацепция. Не е препоръчително такива средства за защита да се ползват редовно.

Употребата на презервативи с релефна повърхност (ребра или издутини) също трябва да е умерена. Можете да експериментирате от време на време с такива изделия, но редовното им използване води до образуване на микротравми във влагалището, което е предпоставка за развитие на инфекция. Освен това малък процент от жените имат алергия към латекс, която се проявява в парене и подуване на влагалището. В този случай ползвайте по-скъпи презервативи от полиуретан. Каквито и да са потенциалните трудности при употреба на презервативи обаче, не можем да подценим ролята им в профилактиката на венерически заболявания и СПИН. При нередовен полов живот или вероятност за интимен акт с човек, когото не познавате добре, презервативът е единственото вярно решение.

Мъжете също ли могат да симулират оргазъм?

За какво ни е всъщност да правим нещо без полза за себе си и дори против интересите си? При това 80 % от жените поне веднъж в живота си са симулирали оргазъм, а 24 % го правят редовно. При мъжете цифрите разбира се са съвсем други. Поне веднъж в живота си са симулирали оргазъм не повече от 14-18 % от мъжете. Редовно го правят едва 4 %. Защо ли? Поради същите причини като жените – ту за да не се изложат („все пак мога да свърша!“), ту за да направят комплимент на партньорката („да, ти много ме възбуждаш!“). Жените обаче повече ги вълнува как е възможно изобщо мъж да симулира оргазъм.

Чисто технически в мъжката симулация няма нищо сложно, особено ако става дума за секс с презерватив. Партньорът трябва само да потрепне леко, да изпъшка и да „омекне“. Никой не очаква от мъжете бурни демонстрации на неземна наслада. Това е особено забавно при двустранна паралелна симулация – а се случват такива неща. Впрочем жените смятат, че лесно усещат кога мъжът се прави, но рядко го уличават за това. Мислят си „Е, щом така е решил да направи, значи е имал нужда, няма да го закачам“. Налице е и насрещен план с ответно окуражаване. Дали това е добре? Не винаги - понякога е за предпочитане да спукате цирея, вместо да го пазите. Като цяло симулацията на оргазъм не е най-добрия вариант на поведение. Тя сякаш казва „аз ти нямам доверие, притеснявам се да решавам проблемите заедно с теб, по-удобно ми е да не получа оргазъм, отколкото да обсъдя въпроса с теб“... Също както е при жените.

Четете още: Прекарвайте най-малко 15 минути в прегръдки след секс


Как може жената да отложи еякулацията на мъжа?

Не бива да забравяме, че сексът е танц за двама, продължителността и резултатите му зависят и от двамата партньори. Мъжката еякулация е своеобразен показател за способността на мъжа да оплодотвори партньорката. Колкото по-дълго се е въздържал, колкото повече харесва жената и колкото по-добре я усеща, толкова по-бързо стига до еякулация. Ако имате за цел да удължите акта, можете да пробвате презервативи с анестетик, поза „жената отгоре“ с бавни движения, разпокъсан ритъм на половия акт с нежни целувки в паузите.

Можете да регулирате продължителността на акта и с познаване на вкусовете на мъжа. Ако например той се възбужда от силни стонове или дамски чорапи, отбягвайте допълнителните стимули. В секс-терапията се използват и отвличащи вниманието методи за понижаване на възбудата, например притискане на главичката при изваждане на пениса или издърпване на кожичката. Разбира се партньорът трябва да бъде предупреден за тези манипулации. И все пак най-простият начин за удължаване на акта е повторният акт. По правило на втория път еякулацията идва по-бавно. Остава само да имате предвид времето за възстановяване между двата контакта, което при всеки е индивидуално и зависи от редица фактори.

Опасен ли е сексът по време на менструация? Казват, че той може да доведе до ендометриоза.

Сексът по време на цикъл е въпрос на лично решение. Няма доказани преимущества за половите контакти в този период – те почти не влияят на хормоналния фон и са слабоефективни с цел оплождане. Затова доводите „за“ и „против“ зависят изцяло от самочувствието на жената, от интимното й здраве и сексуалната активност на партньорите. Важно е обаче да знаете за възможните последици от подобен акт. Основната опасност при секс по време на цикъл е повишеният риск от предаване на инфекции и развитие на възпаление, при това и за двамата партньори. Менструалната кръв е идеална хранителна среда за бактериите. Те се размножават по-активно и чрез леко отворената шийка лесно проникват в матката, където могат да причинят възпалителни процеси. От менструалната кръв може да пострада и партньорът – болестотворните бактерии могат да причинят възпаление на пикочния канал. Рискът от подобен развой на събитията се повишава при понижен имунитет, когато естествено присъстващите във влагалището бактерии се размножават по-активно. Друг фактор е наличието на текуща инфекция у един от партньорите.

При секс по време на цикъл е възможен и рефлукс – връщане на кръвта от матката в коремната кухина. В резултат на това партньорката може да получи силни болки. Връщането на кръвта се смята и за една от причините за развитие на ендометриоза – но само според една от теориите. По някои данни при менструация така или иначе в коремната кухина попада малко кръв, а далеч не всички развиват ендометриоза. Вероятно по време на полов акт и при тежки физически натоварвания количеството на върналата се кръв е по-голямо, което да повишава риска от възникване на ендометриоза, но няма убедителни доказателства за това. За да намалите опасността от възпаление, по време на цикъла е добре да съчетаете хормонални контрацептиви (хапчета, ежедневни лепенки или месечен влагалищен пръстен) и бариерни (презервативи) средства.

Четете още: Мъжете и жените обработват различно емоциите

Може ли половият акт да причини цистит?

Посткоиталният цистит (на човешки език – възпаление на пикочния мехур след секс) проявява симптомите си веднага след акта или ден-два по-късно. Има прост начин за диагностициране на причините за възникване и поддържане на възпалителния процес.

Ако циститът се проявява след секс с презерватив, значи налице са анатомически фактори като например дивертикул (изпъкване на стената) на пикочния канал, хипоспадия (неправилно разположение на пикочния канал), уретро-хименални сраствания или ниско разположение на уретрата в преддверието на влагалището (при полов акт уретрата се обръща към влагалището и поема микрофлората от външните полови органи).

Ако циститът възниква след секс без презерватив, причината най-вероятно са предавани от партньора бактерии, които теоретично могат да се намират по главичката на члена, в пикочния канал или в спермата. В този случай и двамата партньори трябва да се прегледат и лекуват.

Можете да намалите риска от попадане на болестотворни микроорганизми в пикочния мехур по следните начини:

* мийте си ръцете преди и след секс;
* непременно изпразвайте пикочния мехур преди и след секс;
* не правете секс, докато страдате от простудни заболявания;
* не редувайте вагинален и анален секс – попадането на чревната ешерихия коли в пикочния мехур е много опасно и предизвиква силно възпаление.