Всички си мечтаем да имаме идеални черти на лицето – от устните до ушите. За жалост обаче природата е надарила само единици с перфектни пропорции. И ако устните и очите могат да се коригират с помощта на грим, а ушите да се прикрият с косата, то носът си остава, какъвто е. При това е една от най-важните части от лицето, от него зависят поне 90 % от красотата ни.

Ако небесата не са ви дарили с перфектни черти, не се отчайвайте. Един добър пластичен хирург може да поправи това „недоразумение“.

Ето какво трябва да знаете, преди да се решите да си направите ринопластика:

Ринопластиката е операция за коригиране на формата и размера на носа. Целта й е носът да се съчетае хармонично с останалите черти на лицето. Можете да промените формата на върха му, да разширите или стесните ноздрите, да промените ъгъла между носа и горната устна. Ринопластика се прилага и при чисто физиологични проблеми като вродени деформации или травматични изкривявания на носовата преграда. Тъй като повечето разрези се правят вътре в носа, ринопластиката е станала известна като „безшевна пластична операция“. Самата процедура трае между един и три часа в зависимост от сложността и се прави с пълна упойка.

Интересно е, че ринопластиката и пластичната хирургия като цяло се е прилагала още в Древен Египет и Дрена Индия за възстановяване на травми по лицето. Първата естетическа операция на нос в Европа е извършена през 1887 г. от Джон Орланд. Първата призната като пластична операция на нос обаче е тази, извършена от Жак Жозеф през 1898 г.

Четете още: Неузнаваеми след пластични операции (снимки)

Днес ринопластиката е една от най-популярните процедури в пластичната хирургия. По данни на социологически проучвания в много градове по света отстъпва само на пластиката на гърдите.

Както и преди други операции, преди ринопластика е необходимо да направите редица прегледи и изследвания. Много е важно кой пластичен хирург ще изберете. Съветваме ви да се ръководите от резултата, който виждате върху бивши пациенти, и от техните отзиви. Най-добре е да се обърнете към проверен хирург с богат опит в ринопластиката.

След като вече сте избрали специалист, отидете при него на консултация, за да обсъдите вашите желания, възможните рискове и условията за правилна рехабилитация след процедурата. Ако в направените изследвания не са открити противопоказания за операцията, вече можете да съгласувате датата за нея с хирурга си.

Ринопластиката може да се изпълни по закрит или открит метод. Закритият предполага разрези вътре в носа и се практикува само от опитни хирурзи. При този метод отоците и подуванията след операцията са минимални. „Открит“ метод ползват най-вече новаците в бранша, за да са сигурни в точността на манипулациите и резултата.

През първите дни след сваляне на превръзката носът е отекъл. За около месец приема нормалната си форма, но окончателният резултат се оценява не по-рано от 6 месеца след операцията.

За да бъде резултатът добър, през възстановителния период трябва да следвате стриктно всички препоръки на лекаря си. Основните правила са следните: да спите с повдигната глава (на висока възглавница), да полагате лед на носа си през първите дни, да носите шина, да взимате обезболяващи и противовъзпалителни медикаменти, да ограничите физическите натоварвания (включително фитнес и спорт), да избягвате високи температури (гореща вана, сауна), да изключите от менюто си пикантните и солени храни, да пиете повече течности. Ако спазите тези прости условия, ще се радвате на прекрасния резултат дълги години.

Четете още: Неразпознаваеми: Удивителни снимки преди и след пластични операции