Автор
Woman.bg

Всичко за диетата според кръвната група (I част)

Мнозина то вас са чували, чели, та даже следвали съвети за хранене според кръвната група. Но какво всъщност знаете за нея и доколко разбирате влиянието й върху организма?

В продължение на няколко материала ще се опитаме да съберем най-важната информация относно кръвните групи, тяхната роля в работата на организма, като ще ви дадем съвети за подходящи начини на хранене според индивидуалния биологичен профил на всеки в зависимост от кръвната му група.

Светилата в изследването на кръвните групи са учените д-р Джеймс Д ’ Адамо и д-р Питър Д ’ Адамо, баща и син, които са посветили голяма част от живота си да изследват, анализират и систематизират влиянието на различни храни върху всяка от кръвните групи.

Според тях, ако се храните според кръвната си група можете успешно да регулирате теглото си, да се чувствате в тонус и да се предпазите от различни заболявания.

Най-просто обяснено, ролята на кръвната група е от изключително важно значение за функционирането на организма. Ние сме подложени на постоянни атаки от различни видове и брой бактерии и вируси, които биват прогонени от малките, верни стражи на организма – белите кръвни телца. За да могат да разпознаят недоброжелателните нашественици и елиминират вредното им въздействие, те се осланят на интелигентността на природата.

Тя е създала метод за разпознаване на „своето” от „чуждото”, свързан с с химически маркери, наречени антигени, намиращи се в клетките. Един от най-силните антигени на човека е този, който определя кръвната група. Кръвните групи носят името на антигена, който е в червените кръвни телца т.е. ако, например, сте с кръвна група А, антигенът в кръвните ви клетки е А.

Когато антигените на кръвната група усетят намерят непознат антиген (вирус, бактерия и др.), те произвеждат антитела срещу този антиген и помагат за отстраняването му впоследствие.

Доказано е, че въпросният процес може да бъде подпомогнат или саботиран от различните храни в зависимост от кръвната група. Това означава, че храната, която е полезна за един, вреди на друг.

И оттук можем да тръгнем в проследяването на отговори на въпросите защо едни хора се влияят положително от дадени храни, а други не, защо едни пълнеят от дадени храни, а други не, защо някои хора са по-здрави от други, независимо, че и в двата случай се хранят по един и същи начин?

Според д-р Питър Д ’ Адамо и неговата книга „Eat Right 4 Your Type” липсващото звено в правилното разбиране на организма и неговите функции е знанието за четирите кръвни групи О, А, Б и АБ.

„Трябваше да се намери причината за съществуването на толкова много парадокси и пропуски в диетологията и справянето с различните заболявания. Защо някои хора отслабват , а други не, въпреки че са на една диета? Или защо някои хора запазват добро здраве остарявайки, а други прогресивно го влошават?”

Неговите изследвания в областта на антропологията, история на медицината и генетиката го довеждат до заключението, че кръвната група е „ключът, който отключва вратата към мистериите на здравето, болестите, дълголетието, физическата виталност и емоционалната стабилност.”

Д-р Питър Д ’ Адамо обяснява, че е необходимо всеки от нас да притежава елементарни и практични познания относно кръвната си група, за да може да прави правилни избори, свързани с хранителния си режим, физическото натоварване и дори с избора на лечение. С тези знания за кръвната група и нейните особености индивидуалните ни планове за хранене и лечение „могат да кореспондират с вашия конкретен биологичен профил и динамичните природни процеси в собственото ви тяло”.

Създателите на кръвно-груповото хранене ни връщат хиляди години назад, за да проследим механизма на възникване на всяка една кръвна група. Без да задълбаваме в историята на развитието на познатите ни днес 4 вида кръвни групи, ще отбележим, че първата и все още най-разпространена кръвна група е О-левата.

Преди около 40 000 г.пр.Хр. хората били изкусни ловци и се препитавали предимно с дивеч. Те се местели от едно място на друго, когато храната свършвала и тъй като подобен „търсачески” начин на живот ставал все по-непрактичен, месоядните се превърнали във всеядни, като в храненето и навлезли диви плодове и ядки и риба.

С времето част от мигриращите ловци се установили на едно място и направили първите стъпки в земеделието. Промените в начина на хранене довели до изменение в храносмилателната и имунната система на тези хора. Така се създала се кръвна група А.

Миранда Кер е сред най-големите последователи на съветите на д-р Питър Д'Адамо и е притежателка на кръвна група А

Кръвна група Б се е появила между 10 000 и 15 000 г.пр.Хр. след настъпилата промяна в климата и начина на хранене на хора, поели на север към територии, подходящи за развитие на животновъдство.

Кръвна група АБ е най-скоро възникналата и най-рядко срещаната (около 5% от населението). Данни за нейното съществуване има от едва 10 – 12 столетия. Тя е резултат от смесването на кръвна група А с кръвна група Б.

В следващия материал ще ви представим особености на хранителния режим за хора с кръвна група О. Очаквайте продължение.