Автор
Woman.bg

Всичко, което трябва да знаете за вагината си - II част

Продължение.

9. Почиства се сама

Няма нужда да я миете отвътре – вагината ви се почиства сама с течение (да, има полза от това нещо). Секрециите изхвърлят клетки от стената на вагината, както и вода и бактерии. Единственото почистване, от което се нуждае е между сгъвките на срамните устни и по перинеума.

10. Космите около нея не са необходими

По времето на неандерталците, окосмяването е предпазвало вагината от бактерии и е задържало миризма, която да привлича мъжете. Днес дрехите ни предпазват, а колкото до привличането на мъже с буйно храстче – вече е по-скоро обратното: мъжете се възбуждат повече от една обезкосмена вагина.

11. Миризмата й става по-силна по време на цикъл

Като говорим за миризма, трябва да знаете,че всяка вагина има такава. Преди да ви дойде е кисела, а след това- остра. След тренировки може да е по-силна, заради потните жлези, а по време на секс- заради естественото овлажняване, което произвеждате.

12. Възбудата й влияе добре...

Една от причините да харесваме секса толкова много е стимулацията на вагината, независимо дали получавате оргазъм, която предизвиква отделянето на хормони на щастието. Някои доктори твърдят, че оргазмът помага срещу схващания, а това е една страхотна причина да се хвърлите в леглото с вашия човек или да се отдадете на самостоятелни ласки, когато сте в менструация.

13. ...но прекалено много секс може да я извади от форма

Редовният секс може да ви отпусне, но прекаляването с него в кратък период от време може да предизвика претриване и възпаление или дори инфекция на пикочните пътища. Особено рискови за пикочните пътища са мисионерската поза или когато вие сте отгоре. Така пенисът на гаджето ви е много близо до уретрата и може да вкара там вредни бактерии. И все пак, не е необходимо да се отказвате от тези пози. Ако пишкате след секс ще се предпазите от инфекция.

14. Вагиналната секреция варира през цикъла ви

Вагината ви произвежда повече секрет (до 2 чаени лъжици на ден) по време на овулация. Тогава той е по-рядък и прозрачен. Преди това е по-гъст и наподобява крем. Ако някога усетите сърбеж, парене или неприятна миризма, отидете при вашия гинеколог.

15. Не можете да си изгубите нещо вътре

Вагината ви не е черна дупка. Не е възможно нещо (тампон например) да изчезне в матката ви. Шийката на матката препречва пътя. И все пак е възможно да не достигате тампона си. Ако ви сполети нещо подобно, клекнете и се опитайте внимателно да го извадите. Ако не стане, насрочете си час при гинеколог, който ще го извади бързо и безболезнено. И още нещо: избягвайте да слагате храна там – включително шоколадов сироп или бита сметана. Захарта може да доведе до инфекция.

Дизайнерски вагини?

Някои доктори смятат, че вагиналната хирургия може да увеличи удоволствието и да подобри външния вид, но тези процедури рядко са медицински обосновани, почти никога не са покрити от застраховка и могат да предизвикат нервни увреждания.

Изпитвате ли болка?

Две реални и все пак недобре познати състояния могат да предизвикат сериозен дискомфорт:

Вагинизмът представлява полово нарушение, при което у жената възникват спазми на мускулатурата, които спират достъпа до влагалището - правенето на секс, слагането на тампон и дори гинекологичният преглед стават невъзможни. Може да се лекува с физическа терапия или при психолог. Обикновено вагинизмът се влошава преди да се подобри, тъй като жените, които го страдат от него, се притесняват преди прегледа при гинеколога.

Вулводия е термин използван, за да се опише състояние на хронична болка на влагалището, парене или прекалена чувствителност, при която директният допир предизвиква нетърпим дискомфорт. Няма видими признаци и често се поставя като диагноза след като докторите изключат други възможни състояния, като влошена кандида. Обикновено антидепресантите могат да намалят болката.