Автор
Woman.bg

Всичко, което трябва да знаете за вагината си - I част

Тя има повече имена от всяка друга част от женското тяло. Има си свой доктор. Има и способността да ви доставя невероятно удоволствие, но и болка, особено при раждане.

И все пак вагината е мистерия за много от нас. Повече от 60% не знаят много, което е жалко, тъй като някои проучвания доказват, че жените, които са по-наясно с онази част от тялото си, получават повече оргазми. Затова съставихме списък от 15 факта, които да повишат самочувствието ви по отношение на В-зоната.

1. Тя е само една част от цялото

Повечето хора използват думата „вагина”, за интимните части. Технически погледнато, терминът описва само куха мускулеста тръба, която свързва матката с външните полови органи.

2. Обикновено всички вагини си приличат

... поне отвътре. Отвън, клиторът може да е 2,5-3 см (включително качулчицата), външните срамни устни могат да са съвсем малки или да са дълги няколко сантиметра, а вътрешните срамни устни, които наподобяват крила на пеперуда, могат да бъдат скрити или да се показват от външните устни. Повечето жени нямат симетрични срамни устни - обикновено едната страна е по-голяма от другата.

3. Цветът на мястото може да е различен

Цветът на интимните ви части може да се различава от тоновете на кожата ви като цяло. Много жени със светла кожа имат кафява или лилавеникава кожа там долу, докато някои с по-тъмна кожа имат по-бледа вулва. Различните части също могат да имат различни цветове- например, срамните ви устни могат да са тъмни, докато перинеумът ви може да е бледо розов.

4. Стените на вагината са слепнали една към друга

Когато е спокойна, стените на вагината са слепнали една към друга, но когато трябва да се отворят, за да поемат пенис или тампон, стените се разделят и разширяват, подобно на начина, по който се отваря чадър. Вагината обикновено набъбва до 1-5 см ширина. Може да стане и още по-голяма- все пак през нея трябва да може да мине и бебе!

5. Спокойно- сексът с надарен мъж няма да я разтегли...

Както обяснихме по-горе, вагината е изключително еластична и може да приеме голям пенис, а след това да се върне в нормално състояние. Но нещата може да не стоят така след като родите, тъй като някои майки твърдят, че се чувстват по-отпуснати дам долу. Можете да се стегнете с някои упражнения (вижте №7).

6. ...и няма да стане като девствена, ако дълго сте на сухо

Съществува митът, че ако дълго време не сте правили секс, вагината ви ще стане така стегната, че връщането към секса може да боли. Това не е вярно. В началото вагиналните ви мускули може да са по-стегнати, но проникването изобщо не би трябвало да е болезнено.

7. Редовните упражнения са полезни

Точно както упражненията за бицепсите заздравява ръцете, свиването на мускула Pubococcygeus, наричан още "любовен" мускул, може да вкара вагината ви във форма. Освен, че така ще имате по-силно усещане по време на секс, ще ви бъде и по-лесно да свършвате. Ето как да упражнявате този мускул: Свийте го както когато се опитвате да спрете да уринирате. Задръжте за 10 секунди, после отпуснете. Правете по 2 серии по 10-20 пъти на ден. Ще забележите разлика след около месец.

8. Тя гъмжи от бактерии

Не се гнусете - те са от типа, които ви предпазват от микроорганизми, предизвикващи инфекции. Една от тези добри бактерии е лактобацилът, който се съдържа и в киселото мляко. Всъщност, някои гинеколози твърдят, че можете да излекувате кандида, като сложите малко чисто кисело мляко на тампон и си го сложите.

Очаквайте продължение.