Автор
Woman.bg

Всички сме смъртни. Но някои са ''Завърналите се''

В обсебващия дебютен роман на Джейсън Мот – „Завърналите се” по целия свят се случва невъзможно чудо.

Животът на Люсил и Харолд Харгрейв досега е минавал под знака на трагедията с техния син Джейкъб, загинал на осмия си рожден ден през 1966-та.

Десетилетия по-късно тяхното тихо съществуване е преобърнато с главата надолу за втори път, когато Джейкъб се появява мистериозно на прага на дома им. Такъв, какъвто са го запомнили, все още осемгодишен.

Джейкъб обаче не е единственият Завърнал се. Не е дори първият. Навсякъде по света отдавна починали хора се завръщат от отвъдното.

Никой не знае как и защо това се случва, дали е божествено чудо, или знак за идване на края на дните. Човечеството е изправено пред хаос, посрещайки завърналите се. В малкият град, в който живеят семейство Харгрейв никой не може да предположи дали завърналото се момче е истинско, или е чудотворна имитация, но за неговите родители е повече от ясно – Джейкъб е техният син.
Мот е написал спиращ дъха роман, който преминава през емоционалните минни полета с реализъм и изящество.

Светът, градчето и възрастна двойка съпрузи са объркани и поразени, когато починали хора започват по необясним начин да се завръщат, включително 8-годишният син на двойката, когото са загубили преди близо 50 години.

Никой не разбира защо хората, които са починали, се завръщат. Няма никакъв повод или причина, просто внезапно появяване на множество хора, които са били мъртви, а сега са живи, почти същите, каквито са били минути преди да умрат. Някои са починали преди 100 години, други са починали преди 50 години, някои от тях са малки деца, други от тях са сенилни стари жени и мъже.

Това е смятано от някои за дело на дявола, от други за чудо, но поразителната действителност е, че вече борещата се за оцеляване планета трябва изведнъж да понесе зашеметяващия наплив от хора, които имат типични човешки нужди: храна, вода, подслон, хигиена.
Глобално, катаклизмът от завръщането им води до спектър от реакции, които отразяват различни аспекти на вярата, духовността, и най-доброто и най-лошото от човешката природа. Индивидуално, много от живите трябва да решат дали да подслонят или не хората, които са обичали, но сега се връщат в един свят, който ги е загърбил.

„Завърналите се“ (Сиела, превод Гриша Атанасов) е написан най-вече от гледната точка на Люсил и Харолд Харгрейв, възрастна двойка, чийто 8-годишен син Джейкъб се завръща десетилетия след смъртта си, а действието се развива в един малък град, станал регионален координационен център за приемането на онези, които се връщат. Тя предлага красиво написан и емоционално проницателен поглед към нашия обезумял свят.

В основата е изумителна и тревожеща идея, особено като се има предвид на колко много от нас им се иска да имат още един шанс да видят онези, които са обичали и загубили в смъртта: но какво би станало, ако мнозина от тях се върнат, при това наведнъж? Мот е написал спиращ дъха роман, който преминава през емоционалните минни полета с реализъм и изящество.

Джейсън Мот живее в югоизточната част на Северна Каролина. Той има бакалавърска степен по художествена проза и магистратура по поезия, и двете от Университета на Северна Каролина в Уилмингтън. Негова поезия и проза са публикувани в различни списания като Prick of the Spindle, The Thomas Wolfe Review, The Kakalak Anthology of Carolina Poets, Measure and Chautauqua.

Номиниран е за наградата „Пушкарт“ за 2009 г. а „Ентъртеймънт уикли“ го посочва като една от десетте личности, чието развитие трябва да бъде наблюдавано, в „Новият Холивуд: следващата вълна“. Той е автор на две стихосбирки: „Наричаме това нещо между нас любов“ и „…скрий се зад мен…“ „Завърналите се“ е първият му роман. „Необикновено и красиво осъществен роман. Все още ме побиват тръпки при спомена за тази обсебваща история“, казва за него Дъглас Престън

Романът „Завърналите се“ е в основата на успешния сериал на телевизия Ей Би Си „Възкресение“, чийто втори сезон върви в момента. Следва откъс от романа.