Запознанствата в интернет са вече вторият най-популярен начин за започване на връзка след срещата чрез общи приятели, показва американско изследване.

Експертите обаче предупреждават хората да не се доверяват прекалено на онлайн агенциите за запознанства. Дигиталните срещи са жизнено важни в общество, в което методите за формиране на връзки са изключително неефективни, твърдят психолози от университета в Рочестър, САЩ.

Според тях търсенето на партньор в интернет може да се окаже много успешно, ако хората възприемат реалистичен подход. "Онлайн срещите са нов и много необходим обрат във връзките. Интернет е много обещаващ начин да се помогне на хората в зряла възраст да формират здрава и подкрепяща романтична връзка и тези връзки са една от най-добрите предпоставки за емоционално и физическо здраве", заяви Хари Рейс, един от петимата автори на изследването и професор по психология.



Той обаче предупреди, че твърденията на сайтовете за запознанства, че могат да ви намерят идеалния партньор чрез "научни" лексикони все още не са доказани. Според изследването, поръчано от Асоциацията по психология, социалната стигма, която първоначално тегнеше над интернет запознанствата бързо изчезва.

Според данни на психолозите 25 милиона уникални потребители в САЩ са влизали в сайтове за запознанства само през април миналата година, съобщава БГНЕС.