Автор
Woman.bg

Връзката между козметиката и здравословните проблеми

Отделете си минутка и помислете за всички козметични продукти, които използвате в ежедневието си. След като списъкът вече стои някъде в съзнанието ви, помислете за съставките, съдържащи се в козметиката ви. Знаете ли въобще кои са и какво означават наименованията им?

Дали ще ви изненадаме, ако ви кажем, че много от тези съставки, основни герои в съдържанието на продукти на множество известни марки козметика, залъгват тялото ви, „имитирайки” хормона естроген? Някои от тях са известни като канцерогенни вещества.

Разбира се, има и добра новина – съществуват продукти, които съдържат много малко или никакво количество от въпросните вредни съставки.

Всевъзможни анкети и проучвания доказват, че почти всяка жена използва средно по 12 различни козметични продукта в ежедневието си.

Ще изброим най-често употребяваните от тях, а вие сами пребройте колко от тях ви посрещат за добро утро и изпращат за лека нощ.

Паста за зъби
Вода за уста
Шампоан
Балсам
Измиващ продукт за лице
Сапун
Душ гел
Тоник
Крем за лице
Лосион за тяло
Дезодорант
Фон дьо тен
Пудра
Сенки за Очи
Спирала
Молив за очи
Червило
Парфюм

Ксеноестрогените нарушават хормоналния баланс

Някои съставки в продуктите за грижа за тялото могат да са причина са доминирането на естрогена в тялото. Те правят това имитирайки натуралните ви хормони и логично този процес причинява сериозен хормонален дисбаланс.

Много проблеми с фертилността при жените са свързани с прекомерното наличие на естроген в тялото, а също така и с все по-разрастващия се феномен на ранен пубертет и ранна менструация при момичетата. Освен това, с прекомерното количество естроген са свързани и неразположения като ПМС, нередовен цикъл, маточна фиброма, поява на кисти на яйчниците, рак на гърдата и ниски нива на прогестерон.



Ксеноестрогените имат подобно действие като на основния женски полов хормон- естрогена, но химически са много различни от него. В групата попадат пестициди, хербециди, пластификатори. Има ги и във всяка пластмасова бутилка, от която пием минерална вода, и е трудно да избягвате от тях. (В случая с водата ви съветваме да купувате по-често минерална вода в стъклени бутилки).

Продължителната употреба и излагане на въздействието на ксеноестрогените причинява прекомерно повишаване нивата на естроген в тялото. Ксеноестрогените имат способността да се свързват с нашите естрогенни рецептори, пречейки на ендокринната система да работи добре.

Ксеноестрогените не само могат да имитират естроген, но и да пречат на други хормони да се свързват с рецепторните ни клетки.

Докато ксеноестрогените окупират тялото ни, то произвежда свой собствен ендогенен естроген. И така се стига до твърде голямо количество естроген, циркулиращ в тялото.

Много от тези излишни количества естроген се съхраняват в мастните клетки. Този процес е доста объркващ за тялото, тъй като то не може да метаболира и да се справи достатъчно бързо с пренасищането с естроген.



Токсични лидери в козметиката


Парабени

Парабените са синтетични консерванти и антибактериални агенти, често откривани в продуктите за персонална грижа с високо водно съдържание- шампоани, балсами, лосиони за почистване. Срещат се и в дезодоранти, лакове за нокти, маски за лице, кремове. Срещат се най-често под формата на метилпарабен (E218), етилпарабен (E214), бутилпарабен или пропилпарабен (E216). Използват се като инхибитори на микробния растеж с цел да се удължи срока на годност на продуктите.

Изследвания показват, че парабените имитират действието на естрогена в организма и могат да нарушат нормалната функция на хормоните. Били са открити дори в проби от тумори на гърдата.

Нарастващата информираност за парабените е вдъхновила редица производители да ги заменят с по-безопасни консерванти. Така обаче често се налага срокът на годност на продуктите да се намали, а цената им да нарасне, което кара много производители да продължават да ги използват. Все пак е добре, че по-често могат да се видят продукти с етикети “без парабени”.

Появяват се все повече данни, според които парабените се натрупват в организма и водят до рак на гърдата, тъй като действат като някои хормони.

Фталати


Фталатите са пластификатори, които стабилизират аромата на парфюмите и цвета на козметиката. Предпазват и лака за нокти от засъхване. Често не могат да бъдат открити на етикетите, защото не са описани, въпреки че присъстват в почти всички възможни продукти за лична грижа.

Използват се за придаване мекота на козметичните продукти. Срещат се най-често в парфюми, пяна, гел за коса и лакове за нокти. Фталатите са обвинявани за вредно въздействие върху ДНК и блокиране процесите, които регулират мъжките полови хормони. Като резултат може да се стигне до импотентност и стерилитет.

Множество изследвания свързват фталатите с потискане функцията на щитовидната жлеза и вродени дефекти, засягащи най-вече гениталното развитие на младите момчета и броя на сперматозоидите при възрастните мъже.

Два вида фталати, често срещани в козметичните продукти бяха забранени в ЕС с приемането на 6-та Европейска директива за козметика. Това накара международните компании да променят формулите на продуктите си на европейския пазар.

Вече са доста и производителите на лакове, премахнали „токсичното трио”- дибутил фталат, толуен и формалдехид от лаковете си. Това обаче не значи, че трябва да спрем да четем етикетите и да внимаваме, когато избираме лак. Това е особено важно по време на бременност. Отнася се и за лакочистителите. Ако не се зачитаме много в етикетите им, поне можем да изберем такива без ацетон.

Сода-лаурил сулфат (SLS)

Сода - лаурил сулфат – синтетичен детергент със сериозни вредни въздействия върху здравето. Съдържа се в 90% от продуктите, които са под формата на пяна. Водят до депресия, проблеми с очите, обриви, дори смърт при опитни животни.

Свързва се с бипродукта 1-4 диоксан, за който се смята, че е карциноген и се образува при процеса етоксилация. Това е и процесът, за който се смята, че е причината уж безвредни детски козметични продукти да съдържат изненадващо високи нива на токсични вещества.

Според резултатите от проведени тестове за 1-4 диоксан на стотици продукти от 16 основни марки през 2008 г., само в 23 не е открит 1-4 диоксан.

Олово

Оловото е сред най-популярните съставки в червилата. “Оловото се натрупва в организма с течение на времето, а съдържащото се олово в червилото, слагано няколко пъти на ден, всеки ден, може да достигне значително количество, вредно за здравето.’’, заяви Марк Митчел, M.D., MPH, президент на Кънектикът Коалиция за Справедливост относно Околната среда.

Американският център за контрол и борба със заболяванията : “Няма безопасна граница за съдържанието на олово в кръвта” Агенцията съветва да се избягват всички видове продукти със съдържание на олово.

Триклосан

Антибактериално съединение, често използвано в продукти за лична хигиена, включително сапуни за ръце.

Триклосана насочи вниманието към себе си, след като учените започнаха да обръщат сериозно внимание върху наличието му в замърсени води и организма на водни обитатели. Той е причина за масов дисбаланс на хормоните.

Тревожен факт е, че триклосан е намерен и в човешката кърма, което показва колко дълбоко се абсорбира от тялото.

Всеки от нас използва какви ли не дезинфектанти, за да опази здравето си. Но преди да сменим маслото от чаено дърво и сода с най-новите антибактериални и дезинфециращи средства за кожа и лице, нека да уточним, че триклосана е основната съставка на всички тези средства за дезинфекция.

Можете да намерите триклосаан като съставка на детергенти, сапуни, козметика, пасти за зъби, дезодоранти и дори матраци. Някои от имената, в които може да бъде включен са Biofresh, Microban, Ser-Zac, Lexol-300. Смята се, че химикалът пази здравето ни като унищожава микробите. Но миенето на ръце с топла вода и достатъчно често е ефективно и с най-обикновен сапун, без непременно да е антибактериален.

Синтетични аромати

Синтетичните аромати, използвани в козметиката, могат да имат повече от 200 съставки, които производителите да не опишат в етикетите, защото не се изисква от тях. Надписът “fragrance” на етикета е добър индикатор, че продуктът съдържа фталати, освен ако не е ясно посочено, че продуктът не съдържа синтетични аромати и вещества. Понякога и за козметичен продукт без аромат, не е сигурно, че няма тези вредни съставки. Най-сигурно е, когато видите на етикета „без синтетични аромати” или аромат от „естествени етерични масла”.

Някои от тези химикали могат да доведат до главоболие, световъртеж, обриви, хиперпигментация, силна кашлица, повръщане, дразнене на кожата.