Храненето е индивидуален избор, но има няколко комбинации от храни и напитки, които не ви съветваме да консумирате, защото предизвикват неразположение на организма и дори риск за здравето.

Ето кои са те:


Вино и кафе

Като алкохол, макар и лек, виното е стимулант за организма. В същото време и кафето е стимулант за организма, заради кофеина, който съдържа, и комбинацията между двете напитки може да доведе до превъзбуждане на нервната система.

Тази комбинация засилва и агресията, причинява главоболие и драстично може да влоши състоянието на страдащите от безсъние. Комбинацията от кафе и вино засилва сърцебиенето, което може да влоши проблемите със сърдечно съдовата система при хората, които вече страдат от такива.

Вино и чай

Много хора са на мнение, че след прекаляване с алкохол е добре да пият чай. Без значение какъв е чаят, той ободрява, ако го консумирате след препиване. А ако това препиване е с вино, тогава може да си навлечете същите проблеми, като гореспоменатите от комбинацията на вино и кафе.

Четете още: Чай-паузите подобряват творчеството на служителите

Скариди и Витамин С

Скаридите и някои други морски дарове съдържат химични съединения, които ако се комбинират с големи количества Витамин С, се получават опасни вещества. Комбинацията от скариди и портокал, мандарини или каквито и да е други храни с богато съдържание на Витамин С, могат да предизвикат сериозно стомашно неразположение.

Спанак и тофу

Спанакът съдържа оксалова киселина, а тофуто – концентрат на калциев оксалат. Комбинацията между тези две вещества може да доведе до намаляване на усвояването на желязо и протеини от организма.

Мляко и цитрусови плодове или мляко и зеленчуци

Млякото само по себе си е тежка храна/напитка и трудно се храносмила. Комбинацията с цитрусов плод може да „пресече“ млякото от взаимодействието на киселините и лактозата. Това допълнително затруднява храносмилането и води до подуване на стомаха, газове, болки и дискомфорт.

Плодове с нишестени храни

Неслучайно диетолозите препоръчват плодовете да се консумират на гладно или поне половин час след хранене. Нашият организъм много бързо усвоява плодовете и полезните им съставки, но ако се комбинират с нишестени храни (ориз, картофи) усвояването им се забавя. Така плодовете остават за дълго в стомаха ни и ферментират.

Захар с протеини

Каквито и протеинови храни да са, ако ги комбинирате с нещо сладко, ще сгрешите. Такива комбинации се правят най-често, ако след тлъстата пържола веднага хапнете десерт. Изчакайте поне половин час.

Захарта забавя действието на протеиновите храносмилателни ензими и съответно забавя усвояването на протеина от организма. Това влошава храносмилането като цяло и създава стомашни неразположения.

Източник: fitnesslady.eu

Четете още: Полски коледен сладкиш