Автор
Woman.bg

Вредната храна за вкъщи води до затлъстяване

Ограничаването на заведенията за бързо хранене може да спомогне за намаляване броя на затлъстелите хора, твърди британско проучване.

Броят на местата, от където можем да си купим вредна храна и бързо да задоволим глада си, се увеличава всяка година наравно със случаите на затлъстяване, коментират учени от Острова.

Специалистите съветват да се ограничи броя на подобни места около училища, офис сгради и централни локации, за да може достъпът на хората до вредната храна да бъде максимално затруднен.

Четете още: Телефонът не трябва да е в спалнята ви

Проучването проследява 5000 души, родени в Кеймбриджшър между 1950 и 1975 г. Епидемиолозите в университета в Кеймбридж проучили консумираната храна за вкъщи от работниците, включваща хамбургери, пица, пържени картофи и чипс. До колкото е възможно, те са се позовали и на фактори свързани с причината за затлъстяване, като работа, образование и пушене.

Резултатите показват, че по-големият достъп на храна за вкъщи е свързан и с по-висок индекс на телесна маса и по-високи коефициенти на затлъстяване, пише БГНЕС.

"Хората, около които дневно има много заведения за бързо хранене притежават почти два пъти по-голяма вероятност от затлъстяване, отколкото тези пред чиито очи няма подобни заведения", коментира д-р Томас Бъргън.

"Много е важно здравословната храна за вкъщи да бъде също толкова достъпна, колкото и останалата и разбира се също толкова евтина", добавя Бъргън.

Четете още: Рибата поддържа хората активни