Нездравословните съставки и ниско съдържание на хранителни вещества в пакетираната и бързата храната може да ви направят по- мързеливи.

Това не е изненада. Но това, което е по-шокиращо е, че негативните ефекти на нездравословната храна може да продължат дори и след като преминете към здравословен режим на хранене.

Две групи от женски плъхове били поставени на различни диети от изследователи от Университета в Лос Анджелис за шест-месечен период.

Едната група яла непреработени храни като царевица и риба, а докато другата яла нездравословна храна с високо съдържание на захар и по-ниско съдържание на хранителни вещества. Разбираемо, групата, която яла "нездравословната храна" наддала повече тегло, отколкото другата, но тя също така страдала от умора и станала по-мързелива.

В действителност, плъховете, които били хранени с нездравословна храна били два пъти по-бавни и правили по-дълги паузи по време на задачи, които им били поставяни, отколкото плъховете, които яли здравословна храна. Още по-тревожно е, че когато тези плъхове били захранени със здравословна храна за девет дни след края на шестте месеца, те не свалили никакво тегло и продължили да бъдат мързеливи.

Това показва, че яденето на лоша храна от време на време - да кажем по време на почивка - няма да има твърде голям отрицателен ефект. Но хората, които ядат лоша храна в дългосрочен план, може действително да станат мързеливи и уморени, както и да наддадат на тегло.

Изследването показва, че преминаването към по-здравословна диета в краткосрочен план не е достатъчно, за да се преодолеят страничните ефекти от диетата с високо съдържание на вредна храна.

Четете още: Липсата на витамин D води до диабет