Автор
Woman.bg

Вредната храна, която едно дете изяжда за година

Тази шокираща снимка вероятно ще накара доста хора да се замислят.

Тя се появи в британската преса и илюстрира точно колко вредна храна на година изяжда едно англичанче.

У нас данните също са тревожни - половината от възрастното население в България е с наднормено тегло, като 25% са със затлъстяване.

Освен това 20% от децата в България също са с прекомерно тегло. С увеличаването на възрастта процентът на децата с проблем с теглото се покачва. Така например в първи клас 30% от учениците са с наднормено тегло, От които 17% са със свръхтегло и 13% са със затлъстяване. При учениците от седем до 19 години установихме наднормено тегло, средно 22% при момченцата и 14% при момичетата. Децата в тази група са разделени на подгрупи и свръхтеглото варира в границите от 8 до 20 и няколко процента, а затлъстяването е от 1 до 8%

Причините за затлъстяването при децата се дължат на ниската физическа активност, на заседналия им начин на живот, който ги постави пред телевизора или компютъра.

Децата с наднормено тегло трябва да получават медицински прегледи от педиатри за да бъдат елиминирани физическите причини и в последствие да бъде създаден план за регулиране на телесната маса и регулиране на начина на живот. Децата се нуждаят да бъдат окуражавани, за да развият начин на живот, който включва редовно спортуване и здравословни диети. Помага, ако бъде включено цялото семейство.

Освен това родителите трябва да се опитват да предотвратят постоянната консумация на бързи закуски. Ако родителите ядат редовно плодове и зеленчуци на вечеря, тогава техните деца ще последват примера им.

Замислете се над това колко вредна храна изяждате вие и вашето дете за една година?