В днешно време живеем на бързи обороти – работим бързо, храним се бързо, дишаме бързо. Постоянно бързаме!

Лекарите предупреждават, че много от болестите възникват точно като резултат от динамичния начин на живот, който водим. Дори да не е така, нищо не ви пречи да поуспокоите малко топката.

Храненето на крак, в метрото или зад волана, освен че е широко разпространен, е и доста опасен навик.

Хранете се бавно и с качествена храна!

Когато се храним бързо, стомашно-чревният тракт изпитва стрес, защото стомахът не успява да се подготви за приема на храна. Това води до хронично нарушение на храносмилането.

Образува се порочен кръг – когато човек се храни бързо, храносмилателната му система е в състояние на стрес. Стресът пък от своя страна го принуждава да бърза и да се храни бързо.

Четете още: Бенките – най-слабите места на кожата

Научно е доказано, че след сърцето стомахът е вторият стресово зависим орган в човешкия организъм. 60% от язваджиите са придобили заболяването си по време на стресова ситуация.

Механизмът на действие на стреса е следният: в стомаха се повишава изработването на стомашни ферменти, в това число и на хормона гастрин. При стрес концентрацията на солна киселина също нараства и ако стресовото състояние се явява постоянно, се развиват болести на стомаха като язва, гастрит и дори рак на стомаха.

Хранете се бавно! Това не означава да предъвквате всяка хапка по сто пъти. Но за да се преработва добре храната и да се усвоява от организма, е необходимо да забавите темпото на хранене.

Старайте се по-често да готвите вкъщи. Използвайте естествени продукти без добавки. Самият процес на приготвяне на храната трябва да ви носи радост и наслада. Тогава това настроение ще съпътства и процеса на хранене.

В обедната почивка си отделете време, не по-малко от половин час, и направете така, че да се храните на маса и в спокойна обстановка. Освен това, когато внимателно и бавно дъвчете храната, усещането за ситост настъпва доста по-бързо.

Четете още: Полезно, полезно, колко да е полезно?!