Когато виенският архитект Раул-Паул Бранк решава да участва със свой собствен проект за строежа на Доходното здание в края на XIX век, той представя пред местната управа плана "Voila une idee" (б.а.: "Ето една идея").

Почти век по-късно - в началото на 80-те години на XX век, се ражда друга голяма идея, която обаче така и не вижда вижда бял свят. До тази година! Това лято 23 юли няма да бъде обикновен горещ ден за русенци, а своеобразен празник на града, защото ще бъде сложен край на едно продължило близо 35 години напразно очакване край Дунава. Очакване, че все някой в крайна сметка ще се хване, завърши и открие започнатата да се строи още през 1981 г. "Арена Русе". Този момент най-накрая настъпи и в средата на годината, в разгара на сезона, "Малката Виена" най-после ще представи пред широката публика поредното си внушително строително съоръжение.



Кои са инвеститорите в проекта?


Преди осем години, през 2007, между Община Русе и частен инвеститор, в лицето на братята Атанас и Пламен Бобокови, е подписан договор за дългосрочно сътрудничество и съвместна реализация на проект. Частният инвеститор е повече от добре познат на обществеността. Двамата са акционери в някои от най-значимите индустриални компании у нас - "Приста Ойл Холдинг" ЕАД и "Монбат" АД.

За реализацията на проекта инвеститорите са регистрирали акционерно дружество "Проект Русе" АД. Общата стойност на направените инвестиции за изграждането на обществения комплекс са 55 856 861 лева, като това включва апортна вноска от община Русе на стойност 18 884 000 лева и парична вноска от частния инвеститор от 36 972 861 лева. Акционерите са приели, че след завършването на строителството, спортната база ще бъде обособена в отделно дружество, чийто капитал ще бъде разпределен в съотношение 49 % за Община Русе и 51 % за частния инвеститор.

За неимоверните усилия, положени за завършването на "Арена Русе" и променяне на обществената нагласа в града, говорят и думите на кмета Пламен Стоилов. "Спомням си, преди няколко години, по време на предизборната кампанията, когато обявихме, че завършването на "Арена Русе" е сред основните ни приоритети, 90 % от хората не вярваха, че това може да се случи", с гордост разкрива днес Стоилов.

Каква е мисията на проекта?


Първото по рода си у нас публично-частно партньорство, в което водеща роля има частният инвеститор, има за цел да подпомогне икономическото, културното и социалното развитие на града и региона чрез провеждането на редица спортни и културни мероприятия, които ще привлекат интереса не само на български, но и на множество чуждестранни гости. Притокът на туристи извън България значително ще стимулира местната икономика, ще ангажира работна ръка и ще увеличи преките и косвените приходи в местния бюджет. "Арена Русе" ще бъде "новият мост към Европа", категоричен е мениджърският екип.

Кои са мениджърите?

Борислав Велков и Иван Драндийски са екип от началото на 2011 г., когато поемат ангажиментите по организацията за откриването, а впоследствие и управлението на новопостроената "Арена Армеец". Така те формират първия професионален мениджърски екип на спортна и развлекателна инфраструктура у нас. Година по-късно завършват Европейския институт в Лондон и Франкфурт по управление на зали и стадиони. През 2014 специализират в Мадрид, а само преди броени дни се завърнаха от Ню Йорк, където придобиха ценни знания в сферата на логистиката и управление на събития, тикетинга, изграждането на аудитория, спонсорските взаимоотношения, маркетинга на спортни и развлекателни мероприятия, развитието и съвременното управление на проекти в областта на спорта и културата.

Капацитет и функционалност

„Арена Русе“ ще бъде най-модерното и функционално ориентирано съоръжение в България за провеждането на международни, национални и регионални спортни и развлекателни събития.

Разполага с 5100 места, разпределени по следния ред:

- централна трибуна - 2020 места, от които 107 примиум, както и президентска ложа с 43 места;
- трибуна срещу централната, където ще бъде и мястото за сцена - 1527 места;
- два странични сектора, всеки от които разполага със 722 места;
- три луксозни ложи с по 12 места и зала за контрол и охрана;
- при концерти в употреба влиза и теренът, на който могат да се разположат 1125 места; самият терен пък е годен за състезания от най-висок ранг - волейбол, баскетбол, хандбал, гимнастика, тенис;
- малка и голяма тренировъчна зала за тренировки, състезания, конференции, изложения, концерти с капацитет от 1500 места;
- пресцентър, модерни съблекални, гримьорна, ресторанти, барове, промоционални площи, офиси, както и паркинг за 1100 автомобила;

Бизнес стратегия

„Арена Русе“ е първата зала в България, която се управлява от опитен и професионален мениджърски екип. Залата има бизнес план за 12 години, който е събразен с инвеститорите и пазарните условия. Ще предлага много и разнообразни услуги на своите гости и ползватели, като целта е да се създаде широко портфолио от основни и допълнителни услуги.



УПРАВЛЕНСКА СТРАТЕГИЯ

Сигурност

Сигурността и здравето на гостите и ползвателите са в основата на управленската политика. Като съоръжение от критичната инфраструктура, е предвидена стратегия за сигурност, активно взаимодействие с органите за сигурност и превенция, както и с местните власти.

Комфорт

Комфортът на всяко едно ниво на гостите и ползвателите е съвкупност от действия, услуги, добри практики, които имат за цел да гарантират доброто настроение и положителни спомени от преживяното. За разлика от съществуващите зали в България, тук сме помислили за приятното прекарване на гостите преди, по време и след мероприятията. Залата има още един важен актив - тя е амфитеатрална, което дава възможност публиката да бъде близо до действието и емоциите.

Функционалност

Залата отговаря на всички актуални международни изисквания за провеждане на спортни и развлекателни мероприятия в този капацитет. Това е най-функционалната зала в България, тъй като още в процеса на нейното довършване бяха взети предвид всички актуални изисквания в този сегмент - спорт и развлекателен бизнес. Благодарение на това тя ще има гъвкав и добре балансиран календар.

Статус на изграждането

Изграждането на „Арената“ е в довършителна активна фаза на строителните процеси. Откриването е предвидено за 23 юли 2015 г. На 4 октомври в залата ще се състои спектакъл на Lord of the Dance - "Dangerous Games", за който вече са продадени половината билети.

***

Интервю с кмета на Русе - Пламен Стоилов

Пламен Стоилов е роден на 4 април 1962 година в Русе. Завършва ВНВУ "Васил Левски", Велико Търново, със специалност "Инженер по транспортно строителство - пътища и мостове", офицер от Българската армия, магистър по "Икономика на индустрията". Започва професионалната си кариера през 1984 година. От 2007 до 2009 година работи в Министерството на държавната политика при бедствия и аварии. През август 2009 става областен управител на Русе, а две години по-късно - през 2011, е избран за кмет на Община Русе. Женен, с една дъщеря.

- Г-н Стоилов, какво Ви накара да повярвате в този пръв по рода си проект у нас - изграждането на спортно-развлекателно съоръжение на базата на публично-частно партньорство?

- Мисля, че в случая не става въпрос за вяра, а за това доколко този проект е значим за бъдещото развитие на един град. Безспорно е, че "Арена Русе" е най-важният, най-стратегическият проект за града. По модела си на изграждане мисля, че тази зала няма аналог в страната - както по обема на общата инвестиция, така и по обема на самата инфраструктура. В началото на мандата това бе най-големият проблем, който получихме в наследство. Строителството на залата бе замразено, проектът бе пред пълен крах и нямаше никакви изгледи да продължим. Изключително доволен съм от коректността на частния партньор и работата в първите 1-2 години, докато стартираме на по-високо темпо. Мисля, че завършването на този проект ще промени тотално визията на града.

- Какви са очакванията Ви?

- Основното, което трябва да се каже, е, че ако има нещо, което русенци най-много искат в момента да се случи, то това е залата да отвори врати. Тя ще бъде не само спортен, но и културен и конгресен център, място за събития, което тотално ще промени спортния и културен живот в града. Ще даде мощен тласък на града и на икономиката му. Провеждането на 1-2 събития седмично в тази зала, която е с капацитет над 6 хил. места, означава, че Русе ще се посещава ежеседмично от български и чуждестранни туристи. Това ще е от сериозна полза за местния бизнес. Именно заради това завършването на залата е от изключителна важност. Отчитайки всичко онова, което се прави в града, пускането в експлоатация на залата, както и завършването на останалите проекти, върху които работим, ще бъде една мощна инжекция за развитието на града във всички сектори.

Прочетете цялото интервю с г-н Стоилов ето ТУК!