Един родител трябва постоянно да бъде много внимателен, когато заведе детето си на море.

Задължително е да се подготви добре за пътуването, да си състави програма, да избере подходящи дрехи, да вземе аптечка... Ние обаче имаме за вас и още няколко правила, които ще предпазят детето ви от опасности.

В тази статия ще ви разкажем за най-разпространените морски обитатели, които могат да застрашат здравето на децата ви. Медузи, скатове, морски таралежи – тези същества може да ви изглеждат безобидни, но всъщност не са такива.

А ако сте взели детето си на море, трябва да бъдете особено внимателни с тези животни. Нежната детска кожа е по-ранима, малчуганите имат по-слаб имунитет, а желанието им да опознаят заобикалящия ги свят чрез докосване е много силно и може да доведе до нежелани последици.

Ако детето настъпи морски таралеж

Четете още: Интересни факти за Крит

Отивайки на море в чужбина, разучете предварително флората и фауната, с която се очаква да се сблъскате. Например на най-популярните курорти в Гърция и Египет трябва да се пазите от морски таралежи. На външен вид наподобяват растения, но всъщност са живи същества, способни при уплах да забият остри игли във вас. Морският таралеж може да реагира агресивно в различни стресови ситуации – ако го бутнете случайно при къпане, ако го настъпите или дори само ако развълнувате силно водата около него.

Ако все пак се случи да пострадате от иглите на морски таралеж, незабавно измийте засегнатото място с гореща вода, без да вадите иглата. Чак след промивката отстранете иглата и обработете раната с дезинфектант. Ако не разполагате с такъв, ползвайте силни спиртни напитки.

Редовно проверявайте какво е състоянието на раната – възможно е тя да загнои. За да избегнете това трябва редовно да я промивате. В случай на усложнения задължително се обърнете към лекар.

Корали

Опасност представляват и някои видове корали – те изпускат отрова, предизвикваща изгаряния и мехури по кожата. След подобно изгаряне трябва незабавно да обработите раната с оцет и антибиотичен крем. Така ще спрете действието на отровата и ще предпазите кожата от посттравматични усложнения.

Главоноги

Главоногите, обитаващи кораловите рифове, на пръв поглед изглеждат безобидни. Но не винаги са такива – октоподите имат само един зъб, но могат да ухапят човек много силно и дори да бъдат отровни. Ако ви ухапе главоного, сложете бързо плътна превръзка и бързо намерете лекар. Никакво самолечение – то може да усложни излишно положението!

Медузи

Четете още: Как се успокоява плачещо дете

Както в нашето море, така и в чужбина, се срещат медузи. Някои от тях са абсолютно безвредни, децата обичат да се замерят с тях за смях. Важно е обаче да спрете тези игри, още преди да са започнали – възможно е детето ви да попадне на небезопасна медуза, особено ако предния ден е имало буря или силни дъждове. Ако малчуганът все пак се опари на медуза, имайте предвид няколко неща: първо, изгарянето не бива да се промива със сладка или солена вода и второ – необходимо е първо да извадите остатъците от пипалата и после да промиете раната със спирт или оцетна киселина.

Четете още: Десет тайни дестинации в Европа, които трябва да посетите


1. Носете удобни гумени чехли
Това правило е добре да спазва както детето ви, така и вие. Носете при къпане гумени обувки за къпане, които да прилепват плътно по крака, без да падат. Така със сигурност ще се предпазите от порязване по коралите и острите камъни не само на плажа, но и стъпвайки по дъното.

2. Не пипайте морските животни
Обяснете на детето, че в никакъв случай не бива да докосва морските животни и коралите – дори ако са много красиви и му изглеждат безобидни. Спазвайте и вие това правило и показвайте с личния си пример как е редно човек да се държи във водата.

3. Проверете къде е най-близкото спешно отделение
Предварително проучете къде е най-близкото спешно отделение. Добре е да проверите и за аптека, както и да попитате дали има дежурен лекар във вашия хотел. Разбира се всички се надяваме тези знания да не ви послужат на практика, но трябва да сте готови за всичко.

4. Предложете на детето алтернатива
Ако детето наистина много иска да опознае по-отблизо местната фауна, предложете му някаква алтернатива – купете му разноцветни картички или хубава книжка, помолете някой спасител да му разкаже за рибите, коралите и медузите.

5. Търсете безопасни места за къпане
Старайте се да се къпете само на места, предвидени за плуване – оборудвани плажове с дежурни спасители.

6. Съставете си аптечка
Тръгвайки на пътешествие, подгответе си пълноценна аптечка. В нея трябва да има всичко необходимо – не разчитайте да купите привичните си медикаменти в курорта. В някои страни не се произвеждат същите лекарства като у нас и рискувате поради незнание да купите нещо по погрешка.

Пожелаваме ви приятна почивка! Бъдете внимателни, но не забравяйте и да си изкарате добре и да се заредите със слънчево настроение!

Ако искате да участвате за един от 100-те комплекта слънчева защита на Mustela, участвайте в играта „Аз и мама на море“. Лятото е в разгара си! Защитете кожата на детето си и се наслаждавайте на слънцето!