Само едно ухапване от някои животни може да изпрати човек на онзи свят. Телата на тези животни съдържат опасни отровни вещества. Природата е надарила някои свои творения с такова оръжие за самозащита или лов.

Най-много отровни видове има сред паякообразните и змиите. При това обаче има редица други животни, чието основно оръжие е отровата. Представяме ви 10 животински вида, които могат да ви убият с едно ухапване.

Риба-камък



Този морски обитател се смята за най-отровната риба на света. Вирее край кораловите рифове в Индийски и Тихи океан и се маскира като камък. Дванадесетте шипа по горната перка са свързани с отровни жлези. В зависимост от дълбочината на проникване на отровата тя може да предизвика силна болка с евентуален шок, парализа или отмиране на тъканите. Ако отровата случайно проникне в голям кръвоносен съд, ужиленият човек може да умре след 2-3 часа.

Жълт скорпион



Пустините в северна Африка, на Арабския полуостров и в Средния Изток приютяват жълти скорпиони, които използват за лов и самозащита мощен коктейл от невротоксини. Ужилването от жълт скорпион ще е смъртоносно за деца и за хора с крехко здраве и отслабен имунитет.

Кубомедузи



Тази група медузи е съставена от около 20 подвида, обитаващи във води с океанска соленост в тропичния и субтропичния пояс. Срещата с кубомедуза може да е много опасна за човека. Ужилването й причинява редица проблеми, от силни болки до смърт.

Дървесни жаби



В джунглите на Централна и Южна Америка се срещат жаби, които отделят силна отрова. Кожата им секретира алкалоиди-батрахотоксини. При попадане на човешката кожа отровата предизвиква леко парене и главоболие. Ако обаче попадне в кръвта, води до аритмия и спиране на сърцето.

Синьопръстенен октопод



Този октопод достига максимален размер 12-20 сантиметра, но произвежда толкова отрова, че спокойно може да убие 26 възрастни души. Видът вирее в крайбрежните води на Тихия океан, от Япония до Австралия. Отровата се отделя от симбиотични бактерии, обитаващи слюнчените жлези на октопода. Токсинът има нервно-паралитично действие и води до спиране на дишането и на сърдечната дейност.

Риба фугу



В Япония фугу се смята за деликатес, консумиран често от по-екстремно настроените почитатели на кулинарията. Вътрешните органи на рибата съдържат смъртоносна доза тетродотоксин. Ако готвачът не отстрани умело всички отровни части или разфасова неправилно рибата, вкусната вечеря може да се окаже последна.

Дроздови мухоловки



Кожата и перата на тези птици, които виреят в горите на Нова Гвинея, съдържат батрахотоксин. Той попада в организма на мухоловките от насекомите Choresine pulchra, с които птиците се хранят. Самите пернати развиват имунитет към отровата, но човек може да получи химическо изгаряне от докосване на дроздова мухоловка. За дребни животни пък докосването на такава птица е смъртоносно.

Птицечовка



Младите птицечовки и от двата пола имат рогови шпори на задните крака. При самките образованията след време окапват, но при мъжките достигат дължина 1.2-1.5 см. Шиповете са свързани с бедрената жлеза и по време на брачния сезон съдържат отрова, чието количество е достатъчно, за да убие малко животно. При ужилване на човек може да се стигне до силна болка и оток на нараненото място.

Дебели лори



Дебелите лори са единствените известни на науката отровни примати. Жлезите на предните крайници на тези малки симпатични животинки отделят токсичен коктейл. Отровата може да предизвика задушаване и смърт както при малки животни, така и при хора.

Конуси



Най-опасните в света охлюви имат раковина с конична форма. Зъбите на хищника напомнят на харпуни и са свързани с отровна жлеза. Когато си набележи жертва, охлювът изстрелва отровен „харпун“ по нея. Отровата парализира моментално дребни риби. Човек може да умре от ужилване от конус за броени минути.