Автор
Woman.bg

Внимание, козметиката може да е опасна за очите ви!

Козметиката става по-безопасна и по-малко агресивна за кожата и освен това за очите. Но все пак, има случаи, в които при използване на сенки или очна линия се забелязва дразнене в очите.

Дразненето в очите, конюнктивита и блефарита (възпаление на клепачите) са най-директните последици от неправилното прилагане на грима върху очите.

"Излишния грим не само причинява дискомфорт, а и може да доведе до хронични инфекции", заяви за списание "Ола" д-р Фернандо Йовет, главен лекар в клиника "Бавиера". Освен тези инфекции, употребата на неподходяща или агресивна козметика може да предизвика появата на ечемик в окото, зачервяване или сълзене.

Четете още: Не се къпете всеки ден!

Д-р Йовет съветва при покупката на козметика да сме наясно кои продукти се прилагат директно върху кожата и кои върху очния контур, както и да сме сигурни, че са минали през всички проверки, и че съставките им не са вредни за здравето. Той допълва" "Въпреки че има козметика, която е на ниска цена и с добро качество, цената не бива да е единствения фактор, който влияе на покупката, ако това ще се отрази на здравето ни".

Освен купуването на козметика, на която ясно са написани съставките, д-р Йовет препоръчва да се посъветваме със специалист за най-подходящите продукти и така да избегнем появата на евентуални проблеми със зрението. Всички продукти трябва да имат етикет със съставките и инструкции за правилна употреба. Например, седефените сенки за очи съдържат блестящи пигменти, които могат да бъдат вредни за очите, като причиняват ечемик, дразнене и конюнктивит, който може да стане хроничен.

Също така не трябва да се използват продукти, по-стари от 2 месеца. Освен това при гримиране трябва да се спазват основни хигиенни норми като поддържане чистотата на четките за грим и да не даваме грима и четките на други, пише БГНЕС.

Четете още: Жената, която не се е усмихвала от 40 години!