Автор
Кристина Кирова

Внимание! Продължителното седене скъсява живота

Замисляли ли сте се колко време от деня си прекарвате седнали?

Да, за повечето от нас това са поне 8 часа, защото професията ни го изисква, но е добре да сме запознати с вредите за здравето ни, произтичащи от продължителното заседяване.

1.Лошият холестерол ни напада само след 2 часа седене

Ако работата ви е свързана със седене пред компютър, правете всичко възможно да ставате, за да се разходите на всеки час в името на здравето си. Когато седите твърде дълго без да се движите, изгарянето на калории спада рязко, също както и ензимът, който спомага разграждането на мазнините. Освен това ви излага на опасност от липса на липопротеин липаза.

2.Ще изпитвате постоянна болка по тялото

Обездвижването може да ви донесе много болки, като най-често те са в кръста и врата. Не пренебрегвайте сигналите, които тялото ви изпраща, защото колкото повече време отлагате решението на проблема, толкова по-сериозен става той. Много е важно в каква поза седите. Бъдете изправени, но не заемайте положение, което не е естествено.

3.Борбата с излишните килограми ще бъде много жестока

Ако имате проблеми с теглото, а работата не ви позволява да се движите много, задължително започнете да спортувате. Не е възможно да отслабнете, когато сте обездвижени.

4.Рискът от диабет, рак и сърдечни заболявания се повишава драстично

Преди всичко заседяването има пряко отношение към продължителността на живота ни. Липсата на физическа активност е един от най-сериозните проблеми в днешно време, който застрашава живота ни, защото може да предизвика нелечими заболявания, унищожаващи организма ни.

5.Колкото по-дълго седим, толкова повече скъсяваме живота си

По последни данни около 4% от смъртността в света в момента се дължи на прекомерно заседяване. Но според друга изненадваща статистика седенето под 3 часа на ден може дори да прибави още 2 години към живота ни.

Какво да направите, за да избегнете рисковете?

Непременно си правете кратки разходки или просто се изправяйте за няколко минути на всеки час. Освен това внимавайте каква позиция заемате на стола, в никакъв случай не се прегърбвайте. Правете упражнения, а когато времето навън е подходящо – тичайте поне по 20 минути на ден. Хубаво е да спортувате 1 час дневно.

снимки: pinterest.com, malefitnessmodelshotphotos.blogspot.bg, flurtmag.com, blog.picjumbo.com, fashionslave.com

Последно от woman.bg