Автор
Woman.bg

Влошеното обоняние предсказва момента на смъртта

Загубата на възможността да се различават отделните миризми е сериозен прогностичен фактор за смърт, твърдят американски учени, съобщи PLOS ONE.

Ескпертите отчели факта, че 39 % от възрастните хора, участвали в изследването са починали в рамките на петте години, в което е продължило проучването, пише actualno.com

Те не разпознавали такива миризми като роза, портокал, риба, мента или кожа.

По този начин се оказва, че липсата на обоняние е по-добър индикатор за риска от смърт от установена сърдечна недостатъчност, рак или белодробно заболяване, смятат учените от Университета в Чикаго,взели участие в изследването.Според тях единствено тежките хепатични патологии са по-достоверен индикатор за вероятността от смърт през следващите пет години.

В изследването, което е в рамките на проекта "NationalSocial Life, Health and Aging Project", са участвали 3000американци и американки на възраст между 57 и 85 години.

Екипът от учени, в който участвали психолози, лекари, социолози и статистици, лансира няколко хипотези, имащи за цел да обяснят феномена.

Едно от обясненията е, че олфактивната система е снабдена с регенериращи се стволови клетки.

Според авторите, резултатите от това изследване биха могли да бъдат използвани за разработването на полезни и нескъпи клинични тестове, способни да идентифицират бързо хората,застрашени от риск да умрат.

Четете още: До какво води загубата на обоняние?