За направата на домашно фъстъчено масло ви препоръчваме да използвате предварително изпечени фъстъци. Тези членове на семейство бобови обикновено се отглеждат по доста агресивен начин – пръскат се и се торят с различини химикали, а фъстъците имат свойството да задържат токсичните вещества. Затова идеята да ги консумирате, под каквато и да е било форма, сурови, не е добра.

Четете още: Признаци, че нещо не е наред с храненето ви

Рецепта за фъстъчено масло:

• За получаване на 1 ½ ч.ч. фъстъчено масло.

Необходими продукти:

2 ч.ч. сурови фъстъци
1/2 ч.ч. мек шоколад
1 ½ ч.л. зехтин
1 с.л. мед (ако искате да си го подсладите още малко)
щипка сол (отново по желание)

Начин на приготвяне:

Изпечете фъстъците в тефлонов тиган за около 6-8 минути, като ги разбърквате на всеки 2 минути, за да сте сигурни, че няма да загорят и че ще се изпекат сравнително равномерно. Оставете фъстъците да се охладят добре.

Изсипете фъстъците в процесор за смилане. Добавете им лъжица зехтин и ги разбивайте в продължение на 2-3 минути, докато се получи консистенция, която ви харесва. Колкото по-дълго разбивате, толкова по-кремообразно ще става фъстъченото масло.

Добавете останалите съставки в блендера и продължете да разбивате до полечаване на хомогенна шоколадово-фъстъчена смес.

Четете още: Не се дърпай, ами си хапни

Допустимото количество фъстъчено масло, което можете да приемате, ако сте на диета, след диета или просто поддържате здравословно тегло е 1 супена лъжица на ден. Нямате нужда от повече

Ние определено бяхме от хората, които чувайки словосъчетанието "фъстъчено масло", събирахме сърдито вежди и можехме да изрецитираме цял списък с вредните свойства на фъстъците и производното им масло. Но след като се позаинтересувахме от новите научни изследвания, както и от практиките на диетолози и фитнес инструктори, започнахме да променяме негативното си отношение.

Оказва се, че умереният прием на фъстъчено масло може да има изключително полезно действие върху организма и най-вече в борбата му със сърдечни заболявания. Закуската с фъстъци или фъстъчено масло поне четири пъти в седмицата намалява почти наполовина опасността от сърдечен удар. Смята се, че фъстъците понижават лошия холестерол, помагат за намаляване на възпаленията в тялото и укрепват кръвоносните съдове около сърцето.

Четете още: Направи си сама: Локум

Учени от медицинския факултет към Харвардския университет изследвали в продължение на цели 12 години качествата на чистото фъстъчено масло. Те проследили хранителните режими на над 6000 жени, болни от диабет от втори тип, който увеличава опасността от сърдечен удар или инсулт. Всички доброволки попълвали специални въпросници на всеки две или четири години. По време на изследването се откроила една водеща тенденция – жените, които консумират домашно приготвено фъстъчено масло за закуска, били по-неподатливи към сърдечни удари или инсулт от останалите.

Четете още: Съветите на фитнес гуруто Дженифър Никол Лий

Авторите на изследването, публикувано във в. "Journal of Nutrition", съобщават, че опасността била намалена с до 44%. "Консумирането на около 30 гр фъстъци и на една супена лъжица фъстъчено масло на ден, пет пъти в седмицата, води до значително намаляване на опасността от сърдечносъдови заболявания", отбелязват учените в своя доклад.

Най-ценната съставка във фъстъченото масло е веществото ресвератрол. Това е естествен растителен антибиотик, произвеждан от някои растения, за да се защитят от вредни гъбички и бактерии. Смята се, че молекулата на това вещество носи редица здравословни ползи: против рак, против стареене, противовирусни, противовъзпалителни, защитава нервната система, забавя стареенето и др. Фъстъченото масло е сред храните с най-високо съдържание на ресвератрол, като първенството се държи от червеното грозде и младите червени вина.

Всъщност, фъстъченото масло съдържа по-малко ненаситени мастни киселини в сравнение с някои други растителни масла, а по кулинарни качества се приравнява към едно от най-полезните - зехтина. И все пак, трябва да сте много внимателни с консумацията му, защото то е силен алерген. Хора с установени алергии към фъстъци и бобови храни като цяло е добре да го избягват. А гранясалите фъстъчени масла могат да доведат до отравяне с афлатоксини.

В големите вериги магазини се продава вносно масло, както и такова с родно производтсво. Но проблемът е, че и в двата случая се прибавят твърде голямо количество захар и всевъзможни други примеси. Най-доброто решение е да си направите домашно фъстъчено масло.

Ако спазвате хранителен режим, то хапвайте фъстъченото масло в комбинация с ябълка или банан, а хляба оставете настрана.