Ах, ето я и Йоана... Тя е сред големите ни слабости в кулинарното блогър пространство, което следим с нестихващ ентусиазъм. Преди година направихме интервю с нея и може би още тогава сте се запознали с блога ѝ "Кулинарно - в кухнята с Йоана". И ако тогава тя подари на читателите на Woman.bg рецепта за коледни сладки Лебкухен с червени боровинки и бадеми, то тази година ще ви изненада с нещо още по-сладко и красиво.

Но преди да стигнем до него и задружно да почнем забъркването му в чест на коледната трапеза, нека споделим нещичко за Йоана.

На първо място, тя е един невероятно смел, внимателен и сладкодумен кулинар. Тя е от онези странни типажи, които нямат нужда от конкретен повод, за да твори в кухнята, защото музата я връхлита навсякъде и по всяко време. Творец, какво да ви кажем повече... От предната ни среща помним, че обожава ягоди и любимия си. Но тъй като лятото си отиде, ѝ остава да овкусява и сгрява зимните дни и нощи само с Него. А ние се оставяме в плен на аромата и изкушаващите фотографии на храната, която приготвя и поднася с чувство, любов и нещо вълшебно, което само тя си знае какво е.

Кой си ти?

Йоана

Защо готвиш толкова вкусно, да му се не види?

Защото го правя с желание.

Кажи честно – кой е най-големият кулинар в семейството?

Сигурно съм аз.

Най-голямата вкусотия от ръцете на баба?

Лучник.

Пиши без да се замисляш – любимо коледно ястие?

Свинско месо с много лук, запечени във фурната.

Влюбена ли си?

Безвъзвратно.

Каква е връзката между любовта и храната?

Отдаване.

Снимка: Йоана Петрова



Ако беше десерт, какъв щеше да си?

Трудно е да реша. Ванилов или може би шоколадов. Или нещо с рози. Не, реших го! Искам да съм шоколадова коледна сладка.

Най-новата храна/подправка/напитка, която опита?

Бейлис с вкус на бишкоти. Даже и бонбони си направих с него.

Какво не разбират хората? И какво трябва да разберат в нощта на Бъдни вечер?

Обикновено не разбират другия и би било добре да започнат с разбиране на себе си.

Опиши магията в твоята кухня? Без да премълчаваш случката с ходещата точилката и бананът, който се мисли за пиле!

Не я знам тази случка. Магията в една кухня я носи готвачът, който работи в нея.

Къде ще си на Коледа?

У дома.

Пожелай си нещо и го посипи с пудра захар, тук и сега!

Пожелавам си нещо на ум и го поръсвам с цялата пудра захар на света.

Шоколадови коледни сладки
/30 броя/

Снимка: Йоана Петрова

За тестото:
125 г меко масло
100 г захар
50 г меласа
140 г натурален шоколад, разтопен на водна баня
1 яйце, със стайна температура
1 чаена лъжица ванилова есенция
½ чаена лъжица бакпулвер
300 г брашно + допълнително за разточване

За белия шоколадов ганаш с маскарпоне:
200 г бял шоколад
150 мл сметана 35%
1 звездовиден анасон
200 г маскарпоне

За декорация:
цветни захарни перли и кристали

Фурната се нагрява на 180°C.
За тестото маслото и захарта се разбиват с миксер докато се получи гладък крем. Смесват се с меласата и разтопения шоколад, и се разбиват на ниска скорост докато сместа стане еднородна. Добавят се яйцето и ванилията и сместа отново се разбива на бързи обороти, докато яйцето се поеме хубаво.

Отделно се пресяват бакпулверът и брашното. Добавят се по малко към горната смес и се замесва меко тесто, което да не лепне. Тестото се увива в стреч фолио и се оставя в хладилник за 20 минути.

Охладеното тесто се разточва върху леко набрашнена повърхност на дебелина 4-5 мм. Изрязват се кръгове с диаметър 6 см. В средата на половината кръгове се изрязват малки звезди. Изрезките се събират на топка, разточват се и отново се изрязват сладки.

Пекат се в предварително нагрятата фурна на 180°C за 8 минути. След като се изпекат се оставят за 2-3 минути в тавата и тогава се прехвърлят върху решетка докато се охладят напълно.

За белия шоколадов ганаш шоколадът се нарязва на ситно и се поставя в купа.

Сметаната, заедно със звездовидния анасон се загряват до завиране. Анасонът се отстранява и врялата сметана се изсипва върху шоколада. Разбъркват се докато шоколадът се разтопи и сместа стане еднородна. Ганашът се охлажда до стайна температура, покрива се със стреч фолио и се оставя за една нощ в хладилник.

На следващия ден ганашът се разбива с миксер докато стане на пухкав крем. Внимава се сместа да не се преразбие и пресече. Към него се добавя маскарпонето и се разбърква внимателно с шпатула.

Сладките се слепват с крема и се декорират с цветни захарни перли и кристали.

Снимка: Йоана Петрова