Необходими продукти:
500 г спанак
1 глава кромид лук
1 морков
1/4 глава целина
50 г краве масло
1 цяло яйце
3 с. л. брашно
3 ч. чаши прясно мляко
4 ч. чаши вода
сол на вкус
Начин на приготовяне:
Лукът, морковът и целината се почистват, измиват и се нарязват на дребно. Задушават се в 1/3 от маслото до омекване, заливат се горещата вода.
Спанакът се почиства и се нарязва ситно. Добавя се към зеленчуците и се оставя да се вари. След като са готови, зеленчуците се пасират.
Брашното се запържва до златисто с 1/3 от маслото. Разрежда се с 2 чаши и половина прясно мляко (половин чаша мляко се оставя за застройката) и 1/2 чаша бульон или гореща вода.
Така приготвеният бешамелов сос се добавя към пасираните зеленчуци.
Добавя се сол на вкус и супата се оставя да заври, след което се прецежда.
Яйцето се разбива с ½ чаша прясно мляко, подправя се с останалата 1/3 от прясното масло и се поднася с крутони или с царевични пръчки.
Четете още: Домашно приготвен хумус