Съюзът на артистите в България връчи наградите "Икар" 2014 на официална церемония в Народния театър "Иван Вазов", снощи.

Лилия Маравиля спечели "Икар - 2014" за главна женска роля за "Г-жа министершата" от Бранислав Нушич на Недялко Делчев в Театър "София". "Всъщност в нашата прекрасна професия всяка вечер получаваме награда от публиката" - отбеляза тя, съобщава dir.bg

Владимир Пенев е победител в надпреварата за главна мъжка роля - за "Скъперникът" от Молиер на Лилия Абаджиева в Малък градски театър "Зад канала".

Александър Кадиев

Александър Кадиев излезе тичешком на сцената, за да вземе "Икар"-а си за поддържаща мъжка роля за "Скъперникът". Полусериозни, полушеговити благодарности той отправи към майка си - актрисата Катерина Евро, приятелката си Таня и към столичния кмет Йорданка Фандъкова, че се грижи за артистите от общинските театри. "Иначе заплатите в съсловието са много ниски, затова сме принудени да ставаме тв водещи", каза той.

Ина Добрева

За поддържаща женска роля бе отличена Ина Добрева за "Презрението" по филма на Годар и романа на Алберто Моравия на Крис Шарков, продукция на Театрална работилница "Сфумато" и "Екзодус арт".

Статуетката за режисура заслужи Иван Добчев за "Възвишение" по романа на Милен Русков в Пловдивския театър. "Професия лъжец" на Теди Москов във Варненския куклен театър взе "Икар" за най-доброто представление.

Националните театрални награди "Икар" на Съюза на артистите в България бяха връчени в Народния театър "Иван Вазов" на тържество по случай Международния ден на театъра (27 март).