Автор
Woman.bg

Вижте как работодателите дискриминират жените в България

Вчера една от служителките в компанията на Опра Уинфри е подала жалба за сексуален тормоз и дискриминация поради това, че е забременяла.

Ищцата се казва Ребека Тайлър и съди прекият си началник, също жена, разкривайки, че неуместното държание спрямо нея е започнало, след като тя се е върнала от майчинство.

Ребека разказва, че по време на едно заседание на фирмата шефката ѝ я е разпитвала за това как кърми бебето си, коментирала как кърменето развива у децата обсебване от женски гърди и дори е стигнала до там да имитира детско държание по време на кърмене върху Ребека, преструвайки се, че изстисква гърдите ѝ. Ребека споделя, че това държание я е накарало да се почувства силно унизена.

Тя допълва, че това не е била единствената случка от подобно естество и умишления тормоз спрямо нея е бил ежедневие. Веднъж, например, докато била в стаята за кърмене, шефката ѝ през цялото време ѝ чукала на вратата и се заливала от смях, подвиквайки как изпуска прощалното парти на колега.

Ребека се е оплакала в човешкия отдел на фирмата на Опра Уинфри, но в крайна сметка те не са потърсили обяснение от шефката ѝ и тормозът от нейна страна не е приключил. Затова младата майка се принудила да си вземе неплатен едногодишен отпуск от работа, за да си почине емоционално, което ѝ създало непланувани финансови затруднения.

Няма как да не подчертаем, че проблемът с дискриминацията на бременните и майки с малки деца е често срещано явление не само в САЩ, но и у нас. Само преди седмици от вестник "Монитор" обявиха, че са получили сигнал от юристи, че български работодатели масово назначават нови служителки само след подписана декларация, че няма да забременяват в близките две години.

"Имаме данни за два случая, когато при кандидатстване за работа две жени са били предупредени, че това е политиката на фирмата и ако не подпишат декларацията, няма да бъдат назначени", обясни адвокат Станислав Найденов. По думите му така работодателят се застрахова от текучество на кадри заради отпуск по майчинство. "На фона на приетия Закон за равенството между половете някои работодатели принуждават жените да избират между кариерата и семейството", заяви още Найденов. Според юриста уволнените заради неспазването на декларацията могат да заведат дело срещу началника, но успехът им е под въпрос.

Проучване на британския вестник "Гардиан" пък сочи, че дискриминацията на бременни жени се е повишила значително от 2005 година насам, като се оказва, че 390 хиляди жени във Великобритания са били жертва на дискриминация.