В днешното “направи си сам” предизвикателство ще ви покажем оригинална висяща масичка с функционалност на нощно шкафче.

Предназначението й е по-скоро декоративно, не очаквайте, че можете да наредите купчина книги отгоре й, защото не това е идеята. Освен в спалнята, висящата маса спокойно може да намери приложение в трапезарията, дневната, антрето или пък другаде, където според вас би стояла добре. Нека видим какво ще ви бъде необходимо, след което започваме да майсторим:

Необходими материали

дървена плоскост

шкурка

полиуретанов спрей

бормашина

парче филц

силиконов пистолет

дебело конопено въже

дюбел и винт с ухо

S-образна кука

За направата на висящата масичка ще ви бъде необходима дървена плоскост. Изборът на форма и размер могат да бъдат изцяло съобразени с вашия вкус и интериор. Би било добре, все пак, една от страните да е плоска, за да бъде долепена към стената.

Стъпка 1

Определете коя ще е предната и задната страна на масата. Пробийте 3 дупки с бормашината - една в центъра на задната част, която е откъм стената, и две в двата предни края. Дупките трябва да бъдат достатъчно големи, за да можете да промушите въжето през тях по-късно.

Стъпка 2

Ако използвате парче от старо дърво, както е в случая, повърхността му трябва да бъде обработена с шкурка. Отстранете най-горния слой и неравностите на дървото, докато то стане гладко.

Стъпка 3

Напръскайте дървената плоскост с полуретанов спрей за дърво или покрийте повърхността с един слой бързосъхнещ полиуретанов лак. Изчакайте да изсъхне и повторете още няколко пъти. По този начин ще освежите дървесината и тя ще изглежда като нова.

Стъпка 4

Изрежете лента от филц, която да бъде почти колкото дебелината на дървената плоскост. С помощта на силиконовия пистолет залепете лентата на страната, която сте избрали да стои до стената. Това се прави с цел дървото да не издраска стената ви, но ако желаете, можете да пропуснете тази стъпка.

Стъпка 5

След като дървената повърхност е лакирана и добре изсъхнала, можете да вземете конопеното въже и да го прокарате през дупките, които сте пробили с бормашината. Промушете единия край през лявата предна дупка и завържете възел от долната страна. Другия край издърпайте нагоре, докато стигне височината, на която искате да бъде масичката. Пуснете края на въжето надолу и го промушете през дупката от дясната страна, а след това и през третата дупка. Не завързвайте все още.

Стъпка 6

Изберете точката на тавана, в която ще се събират трите въжета. Единият край на масата трябва да е долепен до стената, а повърхността й - изравнена. Маркирайте точката на тавана с нещо, след което пробийте дупка и монтирайте дюбела и винта с ухо, като спазвате инструкциите на опаковката. Закачете S-образната кука.

Стъпка 7

За завършек ви очакват още две предизвикателства - нивелирането на масата и завръзването на трите въжета. Закачете образувалата се примка на S-образната кука и я затегнете с края на въжето от третата дупка. Преди да направите възела, регулирайте наклона на масата.

В MaistorPlus ще откриете бързо и лесно изпълнител за всеки ваш ремонт или интериорен проект. Публикуването на заявка в сайта е безплатно и ви позволява да сравнявате оферти от специалисти в 38 строително-ремонтни категории в цяла България.

Оригинална статия: http://maistorplus.com/blog/post/254/visqshta-dyrvena-masa-v-7-stypki