Автор
Woman.bg

Вирусите еволюираха – предпочитат мъжете пред жените

През последните някоко години са се появили вируси, които могат да еволюират и да се променят спрямо организма на жените. Според последните изследвания на феномена, чиито данни са цитирани от „Франс прес“, някои микроби предизвикат по-леки форми на заболявания и по-малко смъртни случаи сред жените, отколкото сред мъжете. Казано накратко – вирусите вече могат да избират полът на човека, който да разболеят.

Учените смятат, че предпочитайки мъжете, вирусите имат по-голям шанс да оцелеят по-дълго време. Причината за това е, че организма на жените по традиция е по-силен и дамите преживяват вирусите по-леко от мъжете. Смъртността вследствие на инфекциозни болести често е по-висока сред мъжете, отколкото сред жените. Това се приписва на различия в имунните им защити.

Учените Франсиско Убеда и Винсънт Янсен от Кралския университет Холоуей в Лондон, обаче, предлагат друго обяснение. Според тях по-лекото заболяване сред жените е плод на успешна за вируса еволюционна стратегия, тъй като те му предоставят допълнителни възможности за заразяване посредством предаването му от майката на детето по време на бременността, раждането и кърменето. Авторите на изследването анализирали случай с вируса HTLV-1, който може да предизвика левкемия.

Учените твърдят, че приспособяването на патогенни агенти към нежния пол може да обясни наблюдаваните вариации в заразяването с HTLV-1 и предизвиканите от него форми на левкемия. "Вече бе установено, че реакцията на мъже и жени към болестта е различна, но самите вируси са еволюирали, за да заразяват по различен начин двата пола", увери Янсен.