Автор
Woman.bg

Виолетова кулинарна лудост завладява света

Блогъри, любители, кулинарни критици... всички говорят за най-новата тенденция в кухнята - виолетовата храна. Не, не става въпрос за най-новата диета, която да следваме, но със сигурност е тренд, който ще усвоим с вкус и лекота.

По този начин слагаме край на зелената храната, за да направим място на тази в лилави нюанси.

Какво, как и защо?

Накъдето и да се обърнем виждаме теменужени смутита, лилави салати, пурпурни супи и не само. Оказва се, че виолетовите продукти са изключително полезни за здравето. Богати на антиоксиданти, всички те допринасят за вътрешния баланс на организма и стомашната флора. За сметка на това, прекомерната консумация на пурпурна храна може да бъде опасна. Звучи парадоксално, но е така. Колкото и да помагат срещу хроничните възпаления в тялото и преждевременното стареене на кожата и организма, трябва да се внимава с виолетовата диета – да не се превърне в начин на живот.

Те се намират в боровинките, къпините, сливите, черното грозде, патладжаните, червените зеле и лук и др. Естествени антиоксиданти, тези храни спомагат за укрепването на ДНК структурата и метаболизма. Някои специалисти смятат, че консумацията на лилави храни предотвратяват образуването на ракови клетки. А други, ги считат за оръжия срещу стареене.

Няколко добри идеи за вкусно лилаво меню

Пурпурно смути за един добър старт: Миксирайте 100 г. боровинки с 100 г. малини, 50 г. червено зеле, 200 мл мляко и 100 мл. сироп от червени боровинки.

Лилава супа със сладък вкус: Накиснете 20 г. хибикус в 200 мл вода. Изцедете и добавете 1/2 сл сироп от агава. Оставете в хладилника за два часа и сервирайте в заоблена чиния. Отгоре може да добавите горски плодове.

Виолетова салата с червено зеле: Нарежете 1/4 червено зеле, залейте със сос винегрет (1 сл оцет, 1 сл лимонов сок, 2 сл зехтин, 2 сл олио от орехи, сол и пипер). След това добавете 1/2 червен лук и една шепа див лук.