Днешният ден е посветен на едно изключително интересно и приятно творческо занимание – декупаж.

Терминът découpage се появява през XX век и произлиза от френския глагол découper и означава изрязване. Декупажът представлява изрязване на рисунки, илюстрации или просто хартия и използването им за декориране.



Tехниката на разкадровката е използвана за първи път в Китай. Още през XII-ти век китайците измисли как по-практично да трансформират интериора си, декорирайки предмети и мебели с тънка цветна хартия (предимно червена).

Украсявали с изящни приложения всичко - фенери, прозорци, врати, кутии и паравани. Понякога добавяли към тази украса и различни надписи, които да носят късмет на къщата.

Техника с рязане и лепене на хартиени ленти с декоративни цели при създаване на илюстрации наблюдаваме и в средновековна Европа от монасите-преписвачи на книги, с които украсявали своите ръкописи.

Немски и полски майстори използват също така изрезки от хартия за украса в продължение на векове. Особено добри умения с цветна хартия разработили полските жени и деца. Те изрязвали ръчно геометрични форми, силуети на птици, животни и цветя.


Модерната концепция за произведения, направени с декупаж, се приписва на 17-ти век, като техниката била свързана най-вече с модата по обзавеждането с предмети и мебели, инкрустирани с японски и китайски лакирани орнаменти. Те станали толкова популярни в Европа, следствие на което, търсенето надвишавало предлагането.

В наши дни тези произведения на венецианските и флорентински майстори се съхраняват в най-добрите световни музеи и имат изключителна цена.

През 17 в. Френски, английски и немски мебелни фабрики умело копират китайски и японски мебели. Но наравно с този занаят, богатата класа използва услугите на квалифицирани изпълнители за боядисване на мебели, стени и тавани. По същото време последен писък на модата се оказал тъй нареченият "Print room” („Принт рум”) в домовете на британските аристократи - щампи изобразяващи гледки от големи европейски градове, директно залепяни на стената и тавана, след което били лакирани и декорирани с допълнителна украса, най-често кант.

Принос към това изкуство имат и шармантните Мадам Помпадур и френската кралица Мария Антоанета.

***

Днес, благодарение на разрастващия с брой школи в България, можете да се докоснете до декупажното изкуство. Както направих и самата аз. Посетих студио Art studio-Decoupage forever и ето какви ги сътворих там под вещото ръководство на Оливера Арнаудова.



В компанията на разкошно червено вино от серията Gorchivka, успях собственоръчно да създам празнично шише (формата на бутилката е позната, а именно LEGIO I). Резултатът е доста добър, като се има предвид, че от малка съм почетен член на кръжока „Ръцете ми пречат“.

Gorchivka Каберне Совиньон e вино, чийто аромати от тъмни сливи и шоколад с нотки на мента се разгръщат в изобилие. Виното се сипва с температура от 18-20 градуса.

Техника за украса на бутилка с пряк декупаж

1. Обезмасляване на предмета със спирт

2. Обмазване/грундиране на бутилката със С-200-съхнене



3. Обмазване бутилката с ГЕССО-съхнене около час



4. Нанасяне на акрилна боя /с цвят слонова кост/. Отново съхне. Ако един слой е недостатъчен, нанасяме и втори за плътност.



5. Подбор на мотива, с който ще декорираме. В случаят работим със салфетка, която предварително изрязваме или обкъсваме мотива. Предварително се отделят двата подложни слоя на салфетката. Работи се само със слоят, на който е картинката-първият слой.



6. Лепене на мотива с декупажно лепило-лепим от средата към края с изтеглящи движения.



7. Лакиране с декупажен лак.

Ако желаем можем да украсим с контурни бои. Аз направих златни точки.