Автор
Woman.bg

Винарна Свищов откри нова бутикова изба на празника Трифон Зарезан

На празника Трифон зарезан Винарна Свищов направи официалното откриване на новата си изба и бутилиращ цех.

Пред гости от общинската и обласна администрация, бизнесмени, партньори и винари, Винарна Свищов съчета празника със дегустация на новите си реколти качествени вина и показа нововнедрените производствени мощности. Изпълнителният директор на винарната г-н Свилен Димитров представи очертаващите се тенденции във развитието на винарната:

Здравейте Г-н Димитров и Честит празник, Как отбелязахте празникът Трифон Зарезат тази година?

Здравейте, първо искам да честитя празникът Трифон Зарезан на Вас, всички винопроизводители и българи. Традиционно празникът отбелязахме на лозовите ни масиви в местността Совата, със тържествен водосвет и зарязване.

Използвахте празника да направите откриване на новата ви бутикова изба.

Тази година решихме на един от най-светлите и стари български празници да направим официалното откриване и освещаване на новите ни производсвени мощности. Да, открихме нова бутикова изба, но не само това, изградихме изцяло нов бутилиращ цех със капацитет 2500 бутилки на час, също така добавихме допълнителен съдов и ферментационен капацитет и обновихме изцяло всички производствени съоръжение. В бутиковият сектор ще произвеждаме най-качествените си вина, където ще влиза само сортирано грозде в касетки, и с контрол на температурата и други енологични практики ще произвеждаме нашите бутикови серии вина. Новата бутилираща линия е последна мода на техниката, и ще повищи значително производителността, предвид повишеният ни обем работа следствие на увеличените ни продажби на вътрешният пазар и нови експортни поръчки.

На церемонията на лозята, ни направи впечатление, че лозовите ви масиви изглеждат забележително. Доколкото ни е известно там също сте направили големи инвестиции.

Инвестициите в лозята ни бяха най-големи. Реновирахме лозовите ни масиви, които вече надхвърлят 4000 д/ка. Засадихме нови за нас сортове, предимно бели – Совиньон Блан, Мускат Отонел, Траминер и вече имаме много богато сортово разнообразие /само допреди 7-8 години бяхме известни като производител изцяло на червени сортове/. До края на годината ще направим пълна механизация във лозята, инвестирайки във допълнителна техника.

Представихте новите си реколти вина - как контролирате производството на качествено и добро вино?

Да презентирахме новите реколти на белите и розе вина от марка „Aureos“, както и реколта 2011 на най-известният ни бренд „Горчивка“. До седмица те ще излязат на пазара и потребителите сами ще се убедят, че това са едни изключителни вина с много високо качество, произведени от най-качественото грозде от собствените ни масиви. Това е така, защото само по този начин успяваме да осъществяваме пълен контрол на всеки един детайл от процеса на производство на истински добро вино. Като започнем от качеството на лозето, начина му на гледане и стигнем до изцяло ръчния процес на бране и приемането му във микровинарският сектор на избата. Представихме новите розета, които отново ще бъдат перлата в короната сред вината на Винарна Свищов. Както знаете ние сме водещата винарна в България в продажбата на розе и стратегията ни е насочена основно към затвърджаване на позициите ни в този сегмент от пазара.

В какви други направления инвестирате?

В последно време инвестираме и работим приоритетно в направление маркетинг и дистрибуция на вътрешният пазар. Защото за да може едно предприятие със затворен цикъл на производство да се развива, е нужно да има пропорционалност в инвестициите във всички направления . Ако инвестираш само във лозята и избата и произвеждаш много качествени вина, но не ги реализираш на пазара, все едно нищо не си направил. Затова работим целенасочено по отношение на разработване на нови визии и марки, провеждаме дегустации, презентации, event събития, пускаме медийни рекламни кампании. Имаме договори със всички търговски вериги, дистрибуторски компании и много партньори на топлия и студен пазар, с коите работим съвместно за развитие и утвърждаване на вината на Винарна Свищов.