Автор
Woman.bg

Венецуела - страна на многообразието и на контрастите

Венецуела - страната на красивата природа и контрастите днес празнува своя ден на независимостта. През далечната 1810 година в Каракас започва народно възстание, което по-късно прераства в борба за независимост от Испания. Днес Венецуела е мечта за хиляди пътешественици и определено има защо.

Това е страна, където в един и същи ден може да карате ски и да се печете на Карибски плаж, където в сърцето на страната можете да откриете един истински баварски град, а на другия край на страната да ловуваш пирани, да срещаш крокодили и анаконди.

Природата и е удивителна и се опазва с помощта на 40 национални парка.

Разнообразието е огромно. Тук ще откриете високи планини от планинската верига на Андите.

Почти половината от територията й е заета от савана с тревиста растителност и редки гори.

Заради равнинния релеф през дъждовния сезон се създават условия за заблатяване, особено около реките. Обширната равнина Лянос е олицетворението на венецуелска савана.

Най-южните части от страната са заети от гъсти и непроходими екваториални гори, които са част от Амазония.

Планините също заемат голяма част от територията на Венецуела. Гианската планинска земя е изключително живописна. Тук плосковърхи планини се редуват със смразяващи клисури и каньони. Някъде там долу всичко е покрито с гъста джунгла, а стоейки над която и да е от многобройните клисури ще видите как облаците се движат, но не на небето, ами долу под краката ви.

В една от тези клисури се спуска най-величествения водопад на планетата – водопадът Анхел. Със своите 979 метра той няма равен на себе си. Призрачния му силует може да ви вземе дъха.

Четете още: Най-красивите плажове в Куба

През 1935 година Джими Ейнджъл се натъква на този водопад, докато търси река, за която се твърди, че е много богата на злато. Той случайно попада на това чудо на природата, което е съизмеримо с такива природни феномени като река Амазонка, река Нил, връх Еверест и др.

Това е една от най-големите забележителности в страната и на континента. Освен савани, джунгли, планини, каньони и водопади, Венецуела предлага на посетителите и великолепни плажове.

Едни от най-красивите плажове на континента се намират именно във Венецуела. На около 123 километра от брега на столицата Каракас се намира архипелагът Лос Рокес, който е едно от най-красивите кътчета на континента.

Архипелагът предлага коралови рифове, лазурни океански води, тропическа растителност и спокойствие сред водите на Карибско море. Не случайно Венецуела се смята за една от страните в света с най-красива природа.

Четете още: Малък остров, голяма красота – остров Ниуе