Не е за вярване, но легендарната София Лорен навърши 80 години преди няколко дни!

София Лорен (София Вилани Шиколоне) е родена на 20 септември 1934 г. в Рим, но както сама казва – по чиста случайност. По дух и темперамент си остава истинска неаполитанка, тъй като е израсла в близкото до Неапол градче Поцуоли.

"В детството си (през Втората световна война) гладувах. Нямаше работа, нямаше пари. Не забравих това време, тази рана не зарасна. Който някога е бил беден, никога не забравя това", казва Лорен в автобиографичния си телевизионен филм "Моят дом е пълен с огледала", в който играе майка си Ромилда. С нея актрисата е била в специални отношения и благодаря на саможертвата й София успява да пробие.

С големите си устни и високият си ръст до 15-годишна София е смятана за грозновата, но тя изведнъж разцъфва и омайва околните с красотата си. Майка й решава, че хубавият външен вид може да измъкне дъщеря й от нещастното, бедно съществуване.

София Лорен взима участие в множество конкурси за красота, на които жъне невероятен успех. Започват да валят предложения за реклами и еротични филми. И заради пари тя приема.

На конкурса Мис Рим пък се запознава с втория важен човек в живота си – видният продуцент Карло Понти. Именно той я въвежда в света на киното. Когато се запознават в началото на 50-те години, Карло Понти е женен. Тъй като той не може да получи развод в тогавашна католическа Италия, двойката сключва тайно брак в Мексико, с което си навлича гнева на Ватиката.

Повторното им бракосъчетание е през 1966 г във Франция, след като продуцентът най-накрая е получил развод от първата си съпруга. Понти, който е 22 години по-възрастен от София, е любовта на нейния живот. Двамата живеят заедно повече от половин век до смъртта на Карло Понти през 2007 г.


От съпруга си София има двама сина, към които е много привързана, Карло и Едуардо – единият е талантлив диригент, а другият режисьор.

Лорен се е снимала и с най-красивите актьори от своето поколение – Кларк Гейбъл, Пол Нюмън, Грегъри Пек, Чарлтън Хестън, Марлон Брандо, неин постоянен партньор е бил разбивачът на женски сърца Марчело Мастрояни. Тя обаче никога не е била замесена в любовни интриги и цял живот е била вярна на съпруга си.

София Лорен е играла в повече от сто филма. На екрана тя е пресъздала целия спектър роли – от просто селско момиче до благороднички и фатални жени. Но една от най-ярките и незабравими нейни роли е тази на смелата Чезира във военната драма "Чочарка" по произведението на Алберто Моравия. За тази роля тя е удостоена през 1962 г. с "Оскар". Това признание отваря пред Лорен вратите на Холивуд, където тя работи с водещите киностудии. Вторият си Оскар – за цялостно творчество - Лорен получава през 1991 г.

Печелила е и пет награди Златен глобус, а през 1994 година получава звезда на Алеята на славата.

Легендата на италианското кино отпразнува юбилея си с изложба в музея "Сумая" в Мексико, посветена на живота и кариерата си.

"Това не е честване на миналото, а пролог на един хубав живот. Имам нужда да работя, всяка сутрин се събуждам с нови идеи", казва Лорен.

На изложбата, озаглавена "София Лорен - вчера, днес и утре", са тоалети, бижута и чанти, които София Лорен е носила в знакови филми или във важни моменти от живота си.

Сред изложените дрехи са и лимоненожълтата, която е проектирана от Кристиан Диор и Лорен носи на сватбата си с Карло Понти.

София Лорен на откриването на изложбата в Мексико