Трапезица ще върне блясъка си от времето на Асеневци. Министерският съвет ще гласува средства за реставриране на три паметника на културата с национално и световно значение, които да привличат наши и чужди туристи.

Те ще бъдат отпуснати на Министерството на културата, а изпълнител ще бъде НИМ. Това съобщи директорът на музея проф. Божидар Димитров.

Идеята е на премиера Бойко Борисов и се е родила след големия наплив на туристи към рестврираните обекти Белчин, Царевец, Перперикон и Созопол, съобщава standartnews.com

Един от новите суперобекти ще бъде дворецът на първите Асенeвци. Той не е бил, както се смяташе досега на Царевец, а на Трапезица. Едва при цар Иван Асен II (1218-1241 г.) царската и патриаршеската резиденция e преместена на новото си място.
В Националния исторически музей вече е постъпил идейният проект от търновския архитект Пламен Цанев, следващ стриктно археологическите останки, издигащи се на 6-8 метра височина и днес. Дворецът на първите Асенeвци е разположен в северния "полуостров" на платото Трапезица на площ от 660 кв. м. След реставрацията не само Трапезица, но и самият град Велико Търново ще придобие нов облик. Туристите за Трапезица ще бъдат улеснявани от вече изграденото по европейски проект влакче асансьор.

Четете още: Цари Мали град: Многопластова разходка във времето