Татуировките днес са на мода, но преди някой да прибегне до тях, трябва да знае как, кога и къде да ги слагате по тялото, а също опасни ли са те.

Първият фактор е рискът.

Много е важно да изберете дипломиран майстор по татуси, който стерилизира всичките си инструменти, използва еднократни игли и държи чист салона.

Четете още: Кара показа татусите си

Освен това заради риска от заразяване лекарите съветват да не се дава кръв в продължение на цяла година след поставянето на татуса.

Първата седмица след процедурата е особено важна и тогава трябва да следите как реагира организма ви. Има и неголям шанс от алергия заради използваното мастило. При това алергичната реакция може да се появи години след татуировката. Имайте предвид, че организмът ви може и да отхвърли използваното мастило.

2. Безопасността.

Изберете известен и препоръчван салон, а също майстор не само с диплома и опит, но и с апаратура за стерилизиране на инструменти. Не се притеснявайте да питате за всичко това, в крайна сметка става дума за здравето ви!

3. Болката.

Трябва да се знае, че болката е в пряка зависимост от кожата ви – колкото по-малко кожа и подкожни мазнини разделят иглата от вашите кости и нерви, толкова е по-болезнено. Затова степента на болезненост зависи и от мястото, избрано за татуиране.

4. Годишното време.

Много специалисти смятат, че татуирането трябва да се прави в онзи период от годината, когато вашата кожа е предпазена от външни дразнители и може по-спокойно да зараства. С една дума, лятото не е време за тази работа – по-малкото дрехи, слънчевите лъчи, вятърът, къпането, прахта, пясъка дразнят кожата и пречат на по-бързото й зарастване.

5. Здравословното състояниe.

Задължително правете татуса, когато сте абсолютно здрави. Белите кръвни телца помагат на кожата да зарасне, но ако в този момент те трябва да се борят с вируси или бактерии, работата не е добра. Ако сте болен отложете процедурата за по-късно.

6. Тенът.

Ултравиолетовите лъчи избелват мастилото, вкарано под кожата ви и рисунката ще избледнее. Ако не може да избегне плажа, непременно слагайте защитен крем с най-висок коефициент на защита.

7. Бръсненето.

Ясно е, че преди да се направи татуса трябва да обръснете мястото. Но не трябва да правите същото веднага след татуировката – мястото трябва хубаво да зарасне. Само майсторът може да ви каже когато да започнете да бръснете мястото.

Четете още: Харесва ли ви: Гълъбът на Рита?

Източник: БГНЕС