Автор
Woman.bg

Важно! Какво, как и защо ядем на работното място

Понякога ни налягат размисли и страсти, свързани с най-обикновени неща от ежедневието, които често пренебрегваме.

Храненето на работното място е едно от тях.

Добре де, има хора, за които храненето е повече от ритуал и независимо от всичко си отделят достатъчно време да се насладят на качествена и здравословна храна. (Да, да, но те са твърде малко, нека си го признаем!)

Заровени в пакетчета със солети, кроасани, малки банички и чипсове, съвсем забравяме каква чудна анти-здравословна бомба със закъснител си спретваме.

Избухването й ще бъде придружено с плашещо количество излишни килограми, умора, влошено здраве и външен вид.

Има редица мисли за храната и актът на хранене като „Ти си това, което ядеш” и пр. Но най-важното е, че рано или късно е добре да разберем, че трябва да се храним, за да живеем пълноценно, а не да живеем, за да се храним.

Вече стана ясно, че ще обърнем внимание на хранителните ни навици на работното място, макар с известни условности, защото работата на всеки е свързани с различни условия.

Но независимо дали работите в офис (с прилежаща кухня), дали прекарвате по 8-12 часа в супермаркет или магазин за дрехи или работата ви е свързана с непрестанно движение, винаги можете да положите усилия да се храните максимално здравословно.

Познат ли ви е следният сценарий – отивате на работа, често незакусили, пиете едно-две кафенца или чая (рядко подсладен с мед), идва време за обяд и хапвате почти по инерция каквото ви се струва най-удобно за момента (сандвич, пица, банички, вафли, цял пакет ядки; в добрите случаи някой и друг плод, храна, поръчана от верига заведения, обилен обяд с колегите в съседното кръчме).

Следобеда силите са ви на привършване и се въоръжавате с доза шоколад или бисквити. А да, и още едно кафе, в случай, че има опасност да заспите върху клавиатурата.

Това е стремителният образ на живот, където се превръщате в уморен и болен човек, а в по-късен етап възможно и затлъстял.

Един от начините да подобрим храненето си е да не пропускаме закуската. Всички са чували за това, но е добре наистина да го правите. Ако не сте гладни когато се събудите или нямате време, просто си направете закуска в офиса. В много от офисите има хладилник и микровълнова фурна, които можете да използвате за закуската си.

Създайте си навик да изяждате по един-два плода дневно, но все пак внимавайте тъй като някои от тях съдържат високи нива на захар. Дръжте ги на бюрото си и ги изяжте до края на работния ден. Това значително ще подобри храненето ви и вашето здраве и ще се въздържате от хапване на нещо вредно.

Попълвайте запасите си на работното място. Повечето хора ядат това, което е пред очите им. Ако се погрижите за здравословен избор, ще се храните правилно.

Можете да се запасите с пакетчета орехи, зърнени кълнове или крекери. Ако в офиса има хладилник, можете да си вземете кисело мляко или нещо месно. Така ще имате достатъчно продукти да си направите закуска и дори обяд.

Макар кафето да има своите положителни страни (рано сутрин), много от хората злоупотребяват с него през работно време и в края на деня се чувстват уморени, не подозирайки, че причината за това може да е в кафето. Заменете го с чай с мед.

Задължително имайте под ръка бутилка от 1,5 литра минерална вода. Дехидратацията забавя метаболизма и нарушава обмяната на веществата.

За да активизирате мозъчната дейност и да подсилите нервната система, яжте риба поне 3 пъти седмично. Тя е богата на омега-3 мастни киселини. Носете си в работата сандвичи от пълнозърнест хляб, риба тон или сьомга и салата. След това обаче е добре да измиете зъбите си, за да се отървете от лошия дъх.

Излизайте от офиса – не стойте в него целия ден. Планирайте си излизане през обедната почивка, за да се разходите, да подишате въздух, да намерите време за обяд или просто да се разходите до Плод и Зеленчука за ябълка и мандарини.

Имайте предвид, че вредните хранителни навици на колегите често се прехвърлят върху нашия диетичен режим. Без да се усетите сте попили известна част от техния маниер на работа и хранене. Изградете си свой режим и надживейте разбирането, че каквото и да става трябва да сте редом до колектива. Хората са различни и имат различни нужди. Това не значи, че не трябва да се опитвате да намерите златната среда в ежедневието с колегите.



Няколко идеи за обяда:

- кисело мляко с мюсли (плодове, бисквити, крекери);

- храна от вкъщи (вкусно и практично! Освен това сте напълно наясно с това какво имате в чинията си);

- плодове (освен вкусно и леко, блюдото с плодове ще ви зареди с енергия за часове напред);

- фреш (ако не ви се хапва нищо, но имате нужда от освежаваща и зареждаща напитка си направете фреш. Носете си най-обикновена, пластмасова сокоизтисквачка за плодове и в кухненското пространство на работното място си направете фреш. Ще ароматизирате помещението много приятно);

- сурови ядки (ядките са тежка храна и можете доста сполучливо да прекалите с нея. Нужни са ви 50гр ядки, за да се заситите и да не прекалите с приема на мазнини и калории);

- сандвич с риба и пълнозърнест хляб;

- салата или супа от ресторант, който доставя до офиса.

Вие сте на ход! Ако наистина искате да промените начина си на хранене, а с него и цялото си физическо, психическо и здравословно състояние, не подценявайте хранителните си навици. След време ще берете плодовете от вниманието, което сте им отделили.