Художникът Винсент ван Гог може да е бил убит, твърди съдебен експерт, пише "Дейли Мейл".

Според досегашната теория, творецът се е застрелял в житно поле край Париж през 1890 г.

Доктор Винсент ди Майо, експерт по огнестрелни рани, преоцени жизнено важно доказателство от стрелбата на Ван Гог и смята, че художникът не е могъл да се застреля сам в гърдите. Ди Майо споделя, че според него фаталната рана на Ван Гог не изглежда така, както би трябвало, ако става въпрос за самонараняване, съобщава "24 часа".

Според сина на лекаря на художника около огнестрелната рана на твореца е имало "кафяв и лилав ореол". Преди историците смятали, че лилавият ореол е причинен от близостта на пистолета до гърдите на Ван Гог, а кафявият – от изгарянията от барута.

Говорейки за лилавия ореол д-р Ди Майо казва: "В действителност това е подкожно кървене от кръвоносни съдове, разкъсани от куршума и обикновено се наблюдава при хора, които живеят още известно време след прострелването. Присъствието или отсъствието на този ореол не означава нищо".

"Би било изключително трудно да се застреля сам в тази част на гърдите с лявата ръка. Най-лесният начин би включвал поставянето на нечии пръсти около задната част на дръжката на оръжието и да се използва показалецът, за да стреля оръжието", казва специалистът.

"Още по-абсурдно би било да се твърди, че художникът е използвал дясната си ръка. Това би означавало дясната му ръка да мине през гърдите, но отново трябва чужда ръка, за да се натисне спусъка с показалеца и оръжието да произведе изстрел", обяснява Ди Майо. Експертът добавя, че ако се е застрелял сам от толкова близко разстояние, както твърдят свидетелските показания от онова време, той би трябвало да има следи от обгаряне по ръката си.

Остава мистерия кой, ако не самият художник, е стрелял. 29 мъчителни часа творецът е агонизирал преди да умре. Това се случва само няколко дни, след като е поръчал още бои, което предполага, че е имал намерение да оправи живота си.