Как да си изберете кола ли? Лесно. Но не съвсем. Първо си отговорете на следните няколко въпроса, а след това започнете да търсите. Честно, в този ред е по-удобно.

С какъв бюджет разполагате?
Точно определен и нито стотинка повече. Тук извинението „беше намалена“ не играе. (Както между другото и за онази чанта, но да не издребняваме...) Не се оставяйте продавач-консултантът да ви омагьоса и да ви убеди да вземете по-скъп модел. Пък и знаете - абсурдно е да паркирате например скъпа спортна кола пред панелния блок.

За какво ви е?
Тоест за пътуване ли ще я ползвате или за всеки ден в града. Преценете детайли като разход на гориво за 100 км, окачване, удобство, екстри.



Колко голяма?

В света на колите размерите не са S, M, L, а по-скоро мини, хечбек, седан и SUV. Грубо казано. Може да звучи малко несериозно като аргумент, но ако вие или ваш близък сте по-едри, истинска глупост е да се опитвате да влезете в малка черна кола (като роклята на Одри Хепбърн) например.

Каква марка?
"Немска" не е конкретен отговор. Огледайте се, като излезете примерно в обедна почивка и обърнете внимание на автомобилите около себе си. Преценете какво като дизайн ви хваща окото. Красотата е субективно нещо, но важното е на вас да ви харесва. Вижте накъде клоните, но гледайте да не е нещо екзотично, за което после трудно се намират части, а когато се намерят, цените им принуждават да се лишим от нещо любимо.

На колко години?
Ясно е, че ако държите колата ви да е чисто нова, прескачате този въпрос. Ако избирате на старо, трябва горе-долу да се ориентирате в моделите и поколенията. Понякога по-стара не значи по-лоша.

Ръчна или автоматична скоростна кутия?
Въпрос на вкус, разбира се. Имаме приятелки, които твърдят, че са се преродили, когато са се сдобили с автомобил с автоматични скорости, но други пък твърдят, че навикът си е навик и категорично са свикнали със скоростния лост и употребата му.

Четете още: Червенокосите дами по света през обектива на един фотограф (снимки)

"Х"?

Винаги има нещо дребно, което ще ви накара да изберете една кола пред друга. Дали ще е екстра, която едната има, а другата не, дали ще е съвет на приятел или просто "защото така" (някаква странна интуиция) - никой не знае. Затова просто разгледайте, тествайте, четете ревюта и не прибързвайте. Колите не са на сезони като дрехите, ще я карате поне няколко години. Някои хора твърдят, че просто усещат, когато намерят правилната кола, така че няма нищо срамно в това да се доверите не само на разума, а и на усета си.



Автори: Веселина Кирова и Благовеста Дамянова

Четете още: Вашият партньор е предварително избран