Ако някога сe сбогувате с Виена и се пуснете по течението на Дунава, не тъгувайте за австрийската столица. Съвсем скоро водите на величествената река ще ви отведат далеч на изток, в един древен град с богата история и култура, гордо наричан „Малката Виена“. Там, в центъра, на един от най-големите площади в страната, на който първите си крачки прави Нобеловият лауреат за литература Елиас Канети, красотата и величието си разкрива сградата на Доходното здание.

На 11 октомври 1896 година Общинският съвет в Русе решава да започне строежа на сградата. Местните управници имат желание да се създаде единствено по рода си съоръжение, за използването на което да се събират доходи, които след това да подпомагат местните училищни настоятелства. Междувременно то ще се превърне в обединителен културен център за града. Колкото и да е бил амбициозен проектът, все пак надали кметът на Русе по това време - Георги Михайлов, си е представял, че ще остане в историята като градския управник, при когото е започнат строежът на считаната и до днес от мнозина най-красива сграда в България.

"Voila une Idee" (б.а.: "Ето една идея") е проектът, който представя виенският архитект Раул-Паул Бранк и според който е реализиран строежът на Доходното здание. Здание, което и днес продължава да бъде символ на града. Още по-хубавото в случая е, че проектът "Ето една идея" води още много други след себе си. Всички те заедно, реализирани в неокласически стил, придават на града онзи дух, който вече Братислава, Будапеща и Виена отдавна притежават.

Високата културна и историческа стойност на Русе обаче не е от днес или вчера. Градът е дълбоко уважаван и ценен още от времената на Римската империя. Макар и днес да не е сред водещите градове на картата на България, той продължава да бъде физически и духовен "мост към Европа". Именно такъв се очаква да бъде и последният голям проект, замислен и реализиран в сърцевината на "Малката Виена".



Съобразена със и покриваща абсолютно всички съвременни изисквания, притежаваща стандарти от най-високо световно ниво и позиционирана на кръстопътя между Будапеща, Загреб, Белград, Букурещ и Истанбул, „Арена Русе“ ще се превърне в център на спортни и културни мероприятия не само на локално, но и на международно ниво.

Такива са и надеждите на всички онези, отдали се изцяло на идеята по подобие на своите предшественици в края на XIX век. „Работи локално, мисли глобално“, казват мениджърите на залата Борислав Велков и Иван Драндийски. Уникалността на това съоръжение се крие не само в това, че по подобие на Доходното здание цели да „пробуди“ спортния и културен живот в града, но и от факта, че е първото по рода си у нас публично-частно партньорство, в което водещата роля е заета от частния инвеститор.

С други думи, става въпрос за един пионерски проект, едно амбициозно начинание, което коренно ще промени не само облика на града, но и темповете му на развитие. Новата арена край Дунава ще бъде първата изцяло пазарно ориентирана зала в България, за интересите на която ще се грижат редица доказани инвеститори и специалисти.

Макар и нова и непозната до момента у нас, тази тенденция гарантира едно стремглаво развитие на спортния културен живот в Русе. Един град, който за пореден път няма да разочарова гражданите си и ще защити честта на прозвището си "Малката Виена".