Мъдростта не се крие в това да знаеш всички отговори във всеки момент, а в това да задаваш правилните въпроси. В дългосрочен план простите въпроси, които редовно си задаваш, определят какъв човек ще станеш, пише блогърът Марк Черноф, цитиран от Obekti.bg.

Най-малкото, всеки има нужда да си отдели малко време в края на всяка седмица, което са посвети само на себе си – лична пауза за размишление и себеизследване. И да се запита следните неща:

Четете още: Съмнение, Неувереност

1. Какви приятни изненади открих тази седмица?


Някои от най-големите открития идват, когато най-малко ги очакваш и на места, където никога не си мислил да търсиш. Това, което не си търсил може да се окаже повече от това, което някога си се надявал да намериш.

Преследвай мечтите си усърдно, но недей да ограничаваш кръгозора си. Не ставай сляп за всички непредвидими чудеса и възможности, които преминават в периферията на вниманието ти.

Никога не сме прекалено стари, прекалено заети или прекалено образовани, за да намерим ценност и радост в новите, наеочаквани възможности. Оглеждай се за тях и не ги пропускай в бързината на седмичните задачи.

2. Какви уроци научих от работата си, които мога да надграждам следващата седмица?

Този въпрос помага да се изясни разликата между дейност и постижение. Винаги ще има рутинни задачи и ангажименти, които трябва да се изпълнят, въпросът е какво друго освен тях ти донесе работата тази седмица.

Прегледай седмицата от началото до края – не си се въртял, без да правиш нищо – била е седмица, в която си имал да свършиш какво ли не, и вече си го свършил. Потупай се по гърба, и после оцени уроците на седмицата – особено нещата, които не станали, както искаш.

Четете още: Силата на позитивното мислене

Ако не си успял да изпълниш дадена задача по начина, по който си се надявал, или определено решение не е проработило, това само значи, че има нещо по-добро, което те чака следващата седмица. И уроците, които току-що си научил, са първата стъпка към него.

3. Дали краткосрочните ми усилия все още са в синхрон с дългосрочните ми цели?

Важно е не това, което постигаш от време на време (голямата картина), а това, което правиш всеки ден (малката картина). Това, което искаш да постигнеш, е пряко свързано с всекидневните ти действия. Начинът, по който прекарваш времето си, е ключов за това кой си и кой ще станеш.

Следователно увери се, че това, което правиш (малката картина) наистина е в синхрон с това къде искаш да стигнеш (голямата картина). Докато пристрастените към удоволствието ще избягват болката и дискомфорта на всяка цена, ти бъди човек, който разбира колко е ценно да се справиш с трудните ситуации, които останалите най-често избягват. Гледай дали нещо е ефективно, а не дали е лесно. Докато всеки търси краткия път, ти избери този начин на действие, който ще ти даде истински резултати.

4. За какво можех да отделя повече време, и за какво – по-малко?

Както казва Стивън Кови, "Повечето от нас прекарват прекалено много време, за да вършат спешните неща и не достатъчно, за да вършат важните неща." С други думи продуктивността не е в това да успееш да свършиш всичко, а да успееш да свършиш това, което е от значение.

В края на всяка седмица виж как си прекарал времето си, и ако трябва, го разпредели по друг начин следващата седмица. Опитай да се опростиш графика си, така че да ти остане време за нещата, които са от значение. И най-вече, знай кога да оставиш настрана тези съществени неща за сметка на жизненоважните, като например семейството.

Четете още: Съдбата според часа на раждане

5. Как страхът и несигурността повлияха върху това какво направих и какво не направих?

Да не знаеш по кой път да поемеш може да е болезнено, но нищо не е по-обезкуражаващо от това да стоиш на едно място и никога да не вземеш решение. Ето защо е задължително да следиш страховете си и да им отделяш внимание всяка седмица.

Какво да направиш? Каквото и да е, дори нещо съвсем дребно – няма значение, стига да не стоиш на едно място. Ако сбъркаш, започни отново. Опитай нещо друго. Ако чакаш, докато удовлетвориш всички несигурности, може да е прекалено късно.

Най-важното е, че печелиш сила, увереност и растеш емоционално при всяко преживяване, при което си принуден да спреш и да се изправиш срещу страха лице в лице. След като тази битка свърши и осъзнаеш, че още дишаш, можеш да си кажеш – "преживях този период на несигурност, научих нещо от него и сега съм по-добре. И мога да се справя със следващото плашещо обстоятелство, което застане на пътя ми."

6. Каква излишни неща мога да изчистя от ума си?

Както човек не се мести на ново място, без преди това да си подреди нещата и да изхвърли излишното, така трябва да направи и с това, което е събрал в ума си, преди да продължи нататък. Не внасяй излишен багаж в следващата седмица. Изхвърли всички съжаления, срам и гняв, които си насъбрал и си вземи само това, което си струва да се пази – уроците, любовта и най-доброто от спомените.

Един от най-лесните начини да се подреди мисловния безпорядък и да се реши кое е за хвърляне, е едно просто упражнение, в което буквално изхвърляш всичките си емоции в дневник или тетрадка.

Четете още: Преборете лош навик в 3 стъпки

Помисли за моментите, които се открояват през седмицата, направи списък как си се чувствал във всяка ситуация и после прегледай резултатите. Изчисти ненужните негативни неща като простиш на себе си на другите, преразгледаш научените уроците и оставиш всичко в миналото. Спри да се вкопчваш в това, което е било, за да се насладиш на това, което започва сега.

7. Каква е следващата логична стъпка за идната седмица?

Следващата седмица е едно ново начало – бяло платно, върху което имаш възможност да твориш. В понеделник сутрин ще бъдеш на старта на едно вълнуващо приключение и напълно реалната и съществуваща възможност да оформиш настоящето и бъдещето си точно така, както намираш за добре.

И както се казва, добре започнатото е наполовина свършено.