Автор
Woman.bg

В какви ситуации е гарантиран депозитът ви?

Общо 74.5 млрд. лв. са депозитите в банките в страната към 30 април 2014 г. От тях спестяванията на домакинствата са за рекордните 40.7 млрд. лв.

Както знаем спестяванията до 196 хил. лв. са гарантирани от Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ).

Но кои депозити са гарантирани от фонда, има ли влогове, които не са гарантирани?

Какво покрива гаранцията на ФГВБ?

Гаранцията на ФГВБ покрива влоговете, направени както в левове, така и във валута. Изплащането на влоговете се извършва само в левове. Покритието на гаранцията включва влоговете на български и чуждестранни граждани, както и на български и чуждестранни фирми.

Какви влогове са гарантирани?

Гарантирани са всички парични средства по банкова сметка от всякакъв вид, открита на името на едно или повече лица. Личният влог може да бъде срочен, безсрочен, спестовен, разплащателен и т.н. Гаранцията по влоговете се отнася също и за кредитните салда, които банката по закон или по договор е задължена да изплати на клиентите си.

Гарантирани са също съвместните влогове, както и влоговете в полза на трето лице.

Какъв е размерът на гаранцията на ФГВБ?

ФГВБ гарантира пълното изплащане на паричните средства на вложителя във всяка една отделна банка, независимо от броя и размера им, до 196 000 лева. В посочената сума се включват главницата и начислените лихви към датата на отнемане на лиценза на банката. За влогове над 196 000 лева, изплатената гарантирана сума ще бъде 196 000 лева.

„Промоционалните” депозити, доколкото биват продукти, които банките публично предлагат на клиентите си, са гарантирани от ФГВБ.

Още по темата можете да разберете тук