Коста Рика е една от най-малките държави на американския континент. Тя може да се похвали с много различни пейзажи - от прохладни и високи планини до тропически горещи крайбрежни низини.

Граничи с два световни океана - на изток посредством Карибско море с Атлантическия океан, а на запад с Тихия. Територията на Коста Рика е 51 100 кв.км. Географското й положение е причината да бъде една от най-перспективните за туризъм страни в света. Близоста на американския пазар прави страната да бъде още по-атрактивна за американските посетители.

Голяма част от най-забележителните върхове в страната са от вулканичен произход. Наред с многобройните угаснали вулкани тук има и няколко, които са активни и са заплаха за местните хора.

Най-посещаван е едноименният вулкан висок 2704м. в национален парк "Поас". В ясна утрин погледът оттук достига от Карибско море до Тихия океан. По ремонтиран път с кола може да се стигне до кратера му. Гледката на клокочещото вътре езеро е незабравимо преживяване. Ирасау пък е най-високият вулкан (3432м.) и също е туристическа дестинация.

Четете още: Най-големите хотелски апартаменти в света

Температурите са високи - около 30ºС през деня и рядко падат под 22ºС нощем. Има и обилно количество валежи почти целогодишно, като от страната на Тихия океан има ясно изразен сух период. От декември до април валежите са незначителни. Дъждовния сезон е от май до ноември. Топлия и влажен климат е причина за гъстата екваториална растителност, която покрива по-голямата ча ст от страната.

Четете още: 10 умишлено потопени градове и села

Най-голямата защитена природна област в Централна Америка е националният парк "Ла Амистад", който включва обширни области в съседната на Коста Рика страна Панама. Голямата 600 000 хектара област все още не е завладяна от туристи. Който иска да предприеме поход в тази почти недокосната от човешка ръка територия, трябва да разполага с необходимата екипировка и да предвиди някои неудобства.

Коста Рика е една от страните по света, където най-голям процент от населението се определя като щастливо. Местните жители имат добър стандарт на живот, разчитат на качествено здравеопазване и се радват на много висока лична сигурност.

Борбите с бикове, музикалните фестивали, карнавалните шествия, процесиите и поклонническите пътувания са само една част от многото поводи за жителите на Коста Рика да превърнат делника си в празник.

Испанското влияние проличава най-много в музиката - китарата, акордеонът и мандолината са най-предпочитаните инструменти в страната.

Четете още: 25 великолепни замъци и техните древни истории

Коста Рика е едно от най-добрите за риболов места по света. В западното полукълбо със сигурност няма да откриете по-подходяща за целта дестинация. За стабилният си икономически растеж, държавата разчита главно на туризма и селското стопанство. Изнася за целия свят кафе, банани, ананаси, захарна тръстика, какао и други тропически растения.