Прототипите от "Диви разкази" са увековечени в поредица черно-бели фотографии от личния архив на писателя, а кино "Одеон" припомня работата му като сценарист.

Една от двете фотоизложби може да се види от 15 до 26 септември в галерия "Средец" в Министерството на културата.

Ретроспективната експозиция, подготвена от фондация "Памет" съвместно с известния фотограф-художник Иво Хаджимишев, е само едно от събитията във връзка с 95-годишнината от рождението на акад.Николай Хайтов (1919-2002).

Озаглавена "Светът на Николай Хайтов", изложбата представлява автентичен разказ в черно-бели фотографии от личния архив на писателя. Те са увековечили реални хора от Родопите, които са описани от него на гърба на снимките - и стават прототипи на голяма част от неговите "Диви разкази".

При подготовката на изложбата от фондация "Памет" предложили на днешни млади творци да онагледят впечатленията от своя прочит на "Диви разкази". Тяхното виждане също ще бъде показано пред публика, като може да залегне в основата на едно ново издание на „Диви разкази”, илюстрирано от тях.

Друга фотоизложба - с кадри от филми по сценарий на Николай Хайтов, фотоси от снимачната площадка и плакати - подредена във фоайето на кино "Одеон", където в седмицата от 12 до 18 септември тече панорамата "Николай Хайтов в българското кино".
В програмата са филмите "Шарен свят" (1971), състоящ се от новелите "Гола съвест" и "Изпит", "Краят на песента" (1970) по разказа "Ибрям Али", "Козият рог" (1971), "Дърво без корен" (1971) по мотиви от два разказа - едноименния и "Към върха", "Мъжки времена" (1977), "Орисия" (1983), по разказа "Дервишово семе".

Ще бъде показан и последният, 12-и епизод от сериала "Капитан Петко войвода" (1981) - "Петко ле, капитанине". Хайтов е сценарист на поредицата и има встъпителни думи преди всяка серия.

Входът за прожекциите е свободен.