Автор
Woman.bg

Ужасяващи факти за жените според Google Autocomplete

Опитвали ли сте да изпишете в Google изрази като "women should" (жените трябва), "women shouldn't" (жените не трябва) или "women can't" (жените не могат)?

Резултатите, които Google Autocomplete изписва, могат да ви ужасят, както можем да са убедим от рекламната кампания в защита на жените по света на UN Women - подразделението на ООН за равенство между половете и повече възможности за жените.

Според рекламните им материали функцията на Google, базирана на най-търсените изрази в мрежата и на съдържанието на интернет страниците, показва резултати като "жените не трябва да имат права", "жените трябва да стоят вкъщи" и "жените трябва да бъдат роби", пише econ.bg.

Самият алгоритъм на Google постоянно се променя. Затова авторите на рекламите уточняват, че търсенията са направени на 9 септември 2013 г. Ако се опитаме да ги повторим, вероятно няма да се натъкнем на същите резултати, но може би ще са доста подобни.

От UN Women коментират, че в един идеален, лишен от сексизъм свят, резултатите от Autocomplete трябва да са от рода "жените трябва да се приемат като равни" (women need to be seen as equal).