Елитните спортисти имат по-голям шанс за успех в спорта и печеленето на златен медал, ако се грижат добре за зъбите си.

Според спортната здравна конференция в Лондон, оралното здраве на спортистите често е лошо и вреди на тренировките и изпълнението на физическите упражнения.

На върха на професионалния спорт, разликата между победата и загубата е минимална, така че дори едни незначителни подобрения могат да отбележат значителна разлика при спортните успехи, считат британските зъботехници.

Проучване, публикувано в британски вестник по спортна медицина, показва, че 1/5 от спортистите страдат от лоша орална хигиена и здраве и това оказва отрицателен ефект върху успеха им на спортния терен.

Четете още: Топ 10 на най-вредните храни

Зъбната болка е в състояние да прекъсне цяло състезание, както и да попречи на правилното обучение по време на подготовката за събитието. Възпалението на венците например, може да повлияе и на останалата част от тялото и да влоши производителността на организма.

Лошото орално здраве често има последици върху цялостното състояние на човешкото тяло, то дори се асоциира със сърдечни проблеми.

"Спортистите предпочитат да не си губят времето в зъболекарския кабинет, а вместо това да тренират колкото се може повече. Само че не подозират какво голямо влияние оказва оралното здраве върху собствения им успех", коментира британски стоматолог.

Четете още: Стягащото бельо вреди на здравето

Разбира се, водата за уста, правилното измиване на зъбите с четка, качествената паста за зъби и конците за почистване няма как да превърнат любителя на джогинг в парка в световен шампион, но поне ще гарантират здравето на зъбите и венците му, шегуват се лекари.

Източник: БГНЕС