Не се тревожат за онова, което другите мислят за тях

Щастливите хора не позволяват на негативно настроените към тях да влияят върху самочувствието и сaмооценката им. Това е така, защото съзнават, че достоен човек е не този, който няма недостатъци, а този, който има достойнства.

Винаги търсят положителното във всяка ситуация

Във всичко лошо виждат добро. А ако не успеят да открият положителна страна на ситуацията, я създават сами. Освен това те не съжаляват. Казват си: "Ако се завърши добре, ще е прекрасно. Ако пък не, ще е полезен опит."

Винаги са дружелюбни и благодарни

На щастливите хора не им пука как изглежда събеседникът им или къде е роден. За тях просто е достатъчно, че могат да се посмеят с въпросния човек и че се чувстват добре в компанията му. Освен това не се срамуват и не се скъпят да отделят няколко минути, за да благодарят за добре прекараното време.



Усмихват се, колкото се може по-често

"Смеем се, не защото сме щастливи, а сме щастливи, защото се смеем", е казал философът Уилям Джеймс. Усмивките и смехът са характерни за ежедневието на човек, който е удовлетворен от живота си и е в мир със себе си.

В този ред на мисли няма как да не отбележим, че хората, с които прекарвате дните си, неизменно започват да влияят върху възприятието ви на света. Затова и колкото повече време споделяте с позитивно настроени хора, толкова повече ще бъдат светлите краски в живота ви.

Осъзнават, че не всичко на този свят е съвършено


Щастливите хора знаят как да контролират копнежите си за съвършенство Не се наказват в случаите, когато събитията не се развият по план, защото знаят, че е нормално да се случват и грешки. Те обаче не съжаляват за тях, защото са заети да се гордеят с постиженията си.

Опитват се да бъдат промяната, която искат да видят

Те съзнават, че един от най-ефективните начини да се почувстваш щастлив е като спомогнеш за промяната, която искаш да видиш. Затова се стремят да превърнат заобикалящата ги реалност в по-добра и то ежедневно, чрез простички действия – помощ на човек в нужда, комплимент към приятел/колега, усмивка към непознат.

Живеят в настоящето

"Преживях много страшни неща в живота си, някои от тях се случиха наистина" е фраза на Марк Твен, най-точно олицетворяваща житейската философия, за която говорим.

Щастливите хора не чакат да дойде петък вечер или неделя сутрин. Не са в постоянно очакване на покупката на автомобил или на нов апартамент. Не се надяват на пролетта, лятото, есента, зимата. Най-ужасната грешка е да мислиш, че живееш, когато в действителност вегетираш в очакване на живота.

Не спират да учат


Любопитни са и се стремят да научат все повече – за обкръжаващата ги реалност и за хората около тях.

Те съзнават, че интересът към живота дава енергия, зарежда човек с нови идеи, обогатява мирогледа и прави дните по-наситени и ярки.