Животните имат свои собствени социални правила, кодекси на поведение и методи на комуникация. Също както и хората, не всички животни са еднакви, но има определени модели на поведение, на които си струва да обърнем внимание.

Този списък, представен от obekti.bg, се подчертава пет ценни урока, които можем да научим от нашите животински сродници, които могат да подобрят живота ни и живота на хората около нас.

1. Вярвайте на инстинскитите си

Някои хора го наричат шесто чувство, други вътрешен глас. Така или иначе, в нас определено има нещо, което ни предупреждава за най-добрия курс на действие, който да предприемем в почти всяка ситуация. Колко често обръщаме внимание на важни сигнали? Животните разчитат единствено на инстинктите си, като се доверяват на чувствата си и реагират спрямо средата според тях.

Дайте позчивка на мозъка си! Вместо да се анализирате ситуацията от 20 различни ъгъла, чуйте какво ви казват инстинктите, и използвайте дълбоките умения за оцеляване, с които всички хора се раждат.


2. Уважавайте по-възрастните

Мъдростта и знанието най-често се предават от възрастните на по-младите. Онези, които са живели повече на тази планета, са натрупали запас от информация, опит и прозорливост, от която си струва да се поучим. Слоновете знаят това - най-възрастната женска остава водач на племето до края на живота си.

Прекарайте известно време с възрастен роднина или съсед. Постарайте се да обърнете внимание на разговора и да попиете ценен опит.


3. Упорствайте в постигането на целите си

Независимо дали ви предстои важен изпит или искате да смените професията си, целите могат да изглеждат високи и трудни за постигане. Горе главата! Сьомгата плува хиляди километри срещу течението, само за да стигне до родното си място, така че да хвърли хайвера си успешно и да осигури живота на следващото поколение.

Превърнете намеренията си в действия с малко подкрепа и помощ от приятелите. Никога не изпускайте целта си от поглед.


4. Живейте устойчиво

Планетата изобилства от природни ресурси и от нас зависи да контролираме нашия въглероден отпечатък - да следим какво купуваме и какво изхвърляме. Дори и тук можем да вземем пример от животинското царство: октоподите например си строят скривалища от всякакви отпадъци - както и ние намираме ново предназначение на ненужните стари вещи.

Има много начини да рециклираме и да намаляваме оптпадъците и да използваме повторно предметите, от които вече не се нуждаем.


5. Играйте честно

Честната игра е способност, която научаваме като малки и включва учене как да споделяме и как да се редуваме. Тези умения са градивните елементи на положително взаимодействие между хората и ни напомнят винаги да имаме пред вид другия - дори когато се забавляваме. Кучетата и техните роднини - вълците, чакалите, лисиците, имат определени правила на игра, които включват ясна комуникация, извинение, когато е необходимо, и искреност.

Внимавайте как си взаимодействате с другите хора и дали сте склонни да изчаквате реда си. Да не забравяме, че човекът също е колективно животно и личното щастие зависи от добруването на всички останали.