Автор
Woman.bg

Упражняването по време на бременността предпазва детето от високо кръвно налягане

Бременните жени, които се упражняват редовно, могат да помогнат на бебетата си да се преборят с високото кръвно налягане в по-напреднала възраст, казват изследователите.

Те открили, че децата на майки, които са физически активни - особено през последните три месеца от бременността - имат значително по-ниско кръвно налягане, когато станат на 10-годишна възраст. Констатацията е вярна дори за бебета с по-ниско тегло при раждане, за които се знае, че имат по-голям риск от високо кръвно налягане по-късно в живота.

Четете още: Катрин: "Бебето вече рита"

Проучването от САЩ е първото, което показва, че упражняването на бъдещите майки може да намали шансовете детето да има високо кръвно налягане, което е ключов фактор за сърдечно-съдовите заболявания.

Джеймс Пиварник, водещ автор на изследването и професор в Мичиганския държавен университет, заяви: "Ние изследвахме редица бебета с нормално тегло при раждане, някои от които попадат в долния край на скалата, и изненадващо открихме, че връзката между по-ниското тегло при раждане и по-високото кръвно налягане не съществува, ако жените са били физически активни.”

Изследванията показват, че бебета, които са малки при раждане, са склонни да имат коронарна болест на сърцето и да получат инсулт по-късно в живота, но най-новото проучване установи, че тази тенденция може да се промени чрез по-голяма активност от страна на майката по време на бременността.

Изследователите първоначално анализирали 51 жени в продължение на период от пет години въз основа на физическата им активност като тичане или ходене по време на бременността и след бременността. След края на проучването, те установили, че редовната физическа активност е била свързана с по-ниско кръвно налягане при децата. Тези деца, чиито майки се упражнявали в препоръчваните или по-високи нива на активност, имали значително по-ниско систолично налягане на 8 и 10-годишна възраст.

Проф. Пиварник каза: "Това показва, че физическите упражнения по време на критичните периоди от развитието на плода може да имат повече от директен ефект върху бебето. Това е нещо добро, тъй като се предполага, че редовните упражнения на майката са полезни за здравето на сърцето по-късно в живота на едно дете", добави той.

На бременните жени в момента се препоръчва да правят по 30 минути умерени упражнения на ден. Но изследванията показват, че бременните жени, които се упражняват повече от един час на ден, са с повишен риск от развитие на прееклампсия – състояние, което може да застраши майката и бебето, пише deteto.bg

Четете още: Бионсе отново подхрани слуховете за бременност